Mattekunnskapen må opp

Norge er et høyteknologisk land, men begynner å bli en realfaglig sinke. Nye grep må tas før det er for sent.

Flere undersøkelser viser at mattekunnskapen er på vikende front i Norge, og at den har vært det i lengre tid. For 20-30 år siden hadde matte en lagt høyere status, og ble på alle måter prioritert høyere blant de unge og i samfunnet generelt enn hva som er tilfelle i dag.

Når tre av ti elever i den videregående skolen strøk på matteeksamen i fjor, og snittkarakteren lå på 2,5 er det for dårlig. Det hjelper heller ikke at over 60 prosent av elevene i grunnskolen fikk karakteren 3 eller dårligere.

Skal et moderne samfunn kunne fungere og stadig utvikle seg trenger vi folk som er dyktige innen realfagene. For få velger å prioritere dette, og blant de som velger realfag er det mange som ikke forstår innholdet. Vi ligger et godt stykke bak kunnskapsnivået i land vi liker å sammenligne oss med, selv om Norge ikke står alene med denne utfordringen.

De moderne tidene ser nemlig ikke ut til å favne om realfagene. Kanskje mange oppfatter det som for slitsomt å streve litt med tallene. Noe drastisk må nå gjøres. Det er derfor gledelig at politikerne tar opp dette teamet i valgkampen. Vi får håpe det ikke blir sittende igjen som nye tomme løfter, men at det virkelig blir tatt grep i tiden fremover.

Det er ingen liten jobb som må gjøres for å snu trenden. Realfagene, og i særdeleshet matte, må gjøres populært. Det betyr at de som skal lære de unge opp må bli flinkere til å gjøre faget interessant nok, helt fra grunnskolen. Det skal også nevnes at lærerne selv må kunne det de skal undervise i. Det er også altfor mange som styrker i matte på lærerskolene rundt om i landet.

Det er nødvendig med et nytt realfag-løft. Her må alle gode krefter jobbe sammen – det er en holdningsendring som skal til. Det vil dessverre ta noe tid å få til, så man må begynne nå. Send lærere på kurs, få frem nye måter å undervise i fagene på, gjør det mer praktisk nyttig – og ikke minst øk antall timer med fagene. Næringslivet selv har også et ansvar med å vise frem behovet og mulighetene.

Det er i dag en stor mangel på ingeniører, og veldig mange dyktige ingeniører vil gå av med pensjon de nærmeste årene. De må erstattes om vi fortsatt skal kunne bygge landet videre.