Norsk Eiendom refser norske entreprenører

Administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom mener norske entreprenører er for dårlige og må gå i seg selv hvis de skal overleve.

- Produktiviteten til de norske entreprenørene er altfor dårlig, sier administrerende direktør i bransjeforeningen Norsk Eiendom Thor Olaf Askjer til estatenyheter.no.

Askjer har tatt en nærmere titt på resultatene til  til landets 100 største entreprenører. Han er ikke særlig imponert.

- Det er ikke mye å skryte av. Det er høy aktivitet og omsetning, men de klarer ikke å sitte igjen med anstendige marginer. Resultatgraden er alt for lav. De roter bort alle verdiene, sier Askjer til estatenyheter.no.

Tall Estate Nyheter har hentet fra Brønnøysundregisteret viser at per 30. juni hadde 1314 selskaper gått konkurs eller blitt tvangsoppløst.

Tilsvarende tall første halvår i fjor var på 881.

Til estatenyheter.no sier Askjer at det blir for enkelt å skylde på  utlendingene.

- Jeg sier ikke at det ikke er et snev av sannhet i dette, men sannheten er at de norske aktørene er for dårlige. Bransjen stiller for eksempel ikke det enkle kravet som går på hva ting faktisk skal få lov til å koste. Kostnadsbildet har fått lov til å utvikle seg, men samtidig eskalerer antallet konkurser innenfor bygg og anlegg. Det er helt forstemmende og det hører ikke sammen, sier Askjer til nettstedet.

Lederen for Norsk Eiendom mener at den norske bransjen har hatt det for godt og må ta en kraftig runde med seg selv.

- Dersom vi ikke i løpet av fem år klarer å svare på spørsmålet om hvorfor produktiviteten er så lav, så vil etter hvert alle jobbene her i landet bli gjort av utlendinger. Ser vi på europeerne, så er de vant til å jobbe i et tøffere marked. De har vært nødt til å utfordre kostnadsutviklingen i egen bransje. I Norge har vi ikke vært nødt til å møte disse utfordringene før nå. Vi har ganske enkelt hatt det for godt. Nå må imidlertid bransjen ta en kraftig runde med seg selv og gjøre noe med dette, sier han til estatenyheter.no.