Norske tunneler i stummende mørke

I 15 år har myndighetene vært klar over at strømkabler med alvorlige feil fører til mørklagte tunneler. Men ingenting har blitt gjort.

Denne sommeren står 15 tunneler på Vestlandet fullstendig mørklagte. I tillegg har langt flere mørklagte partier, eller mangler lys i nødstasjonene, skriver Bergens Tidende.

Årsaken er jordingsfeil og overstrøm i strømkabler. Det fører til at Statens vegvesen må koble ut strømmen i hele eller deler av tunneler. I noen av tunnelene blir da også nødutrustningen rammet av strømutkoblingen.

– Det kan gå ut over nødtelefonene, og lysene i brannslukkingsskapene. Det er flere tunneler som er i den situasjonen. Problemet vokser fordi vi mangler midler til å skifte ut disse kablene, sier Nils Magne Slinde, avdelingsdirektør i Statens vegvesen

Totalt er det snakk om 279 tunneler i hele landet som må oppgradere kabelnettet sitt. Halvparten av dem ligger på Vestlandet.

Sjefingeniør Arild Petter Søvik i Vegdirektoratet innrømmer at Statens vegvesen ligger på etterskudd når det gjelder vedlikeholdet.

– Vi ser tydelig at vi har gått for langt i å vente med forfallet når vi plutselig får mørke tunneler, det er helt klart. Men det er en fin, politisk vilje til å bevilge penger til drift og vedlikehold i disse dager, sier han.

Statens vegvesen har i år satt av 100 millioner kroner til strakstiltak.