Fortsatt fire alvorlig skadd etter tunnelbrannen

Ett døgn etter den dramatiske brannen i Gudvangatunnelen er de aller fleste pasientene skrevet ut fra sykehus, men fire er fortsatt alvorlig skadd. Det utbrente vogntoget ble hentet ut av tunnelen tirsdag kveld.

I alt ble 65 personer innlagt på sykehus etter brannen mandag ettermiddag. Ved Haukeland universitetssjukehus ligger fortsatt fire personer som er alvorlig skadd, i tillegg til fire med lettere skader. Ved Voss sjukehus lå det tirsdag kveld åtte pasienter med lettere skader.

Helse Førde opplyste tirsdag kveld til NTB at alle de 29 pasientene ved Førde sentralsjukehus var utskrevet, men de tre i Lærdal fortsatt lå til observasjon.

Stenges en uke
Ryddearbeidet i tunnelen kom i gang tirsdag ettermiddag, men vil ta flere dager å gjennomføre. Vraket av det utbrente vogntoget ble hentet ut av Viking Lærdal ved 17.30-tiden.

Til sammen var det 17 kjøretøyer i tunnelen etter brannen, som nå må fraktes ut. Dette kommer ikke til å skje før onsdag. Det er Statens vegvesen som har ansvaret for opprydning og sikring av tunnelen på skadestedet.

– Bilene står spredt utover hele tunnelen, og vi må klarere områder etter hvert som vi tar oss innover. Det tar nok i alle fall en uke før tunnelen kan åpne igjen, sier Kristian Kjesbu, geolog i Statens vegvesen, til NTB.

Det bil også ta tid før Havarikommisjonen, som tok seg inn i tunnelen tirsdag, konkluderer med hva som var grunnen til ulykken, og hvorvidt det var kritikkverdige forhold knyttet til tunnelen.

Fryktet for livet
Den polske vogntogsjåføren skal selv ha forklart til sin arbeidsgiver at han opplevde det slik at motoren eksploderte, opplyser transportselskapet DSV Road Norge.

Bak vogntoget kom ekteparet Lindén, som samme dag hadde lagt ut på en to måneders ferietur fra Os. Kirsten Lindén og ektemannen takker hjelpemannskapene for at de kom seg ut av Gudvangatunnelen i god behold.

– Jeg tvilte på om vi kom levende ut. Jeg ringte sønnen og sa at det brant, og at vi kanskje ikke kom oss ut der ifra, sier hun til NTB.

De to bestemte seg for å forlate bilen og begynne å gå.

– Vi så ikke hånden foran oss, og det gikk ikke an å puste, sier hun.

En turistbuss noen hundre meter lenger unna ble redningen. Her satt de til hjelpemannskaper kom og hentet alle i bussen ut og fraktet dem til sykehus.

Nødnettet sviktet
I april ble Aurland kommune informert om at kjøring i tunnelen var forbundet med høy risiko. Da ble Statens vegvesen orientert om at «uten oppgradering er risikoen i Gudvangatunnelen så høy at den ikke kan aksepteres», skriver Teknisk Ukeblad.

I en risikoanalyse ble det blant annet pekt på at det tekniske utstyret var for dårlig, at en stor del av brannventilasjonen var ute av funksjon, og at brannsikringen gjennom hele tunnelen var skadet.

Tirsdag ble det også kjent at nødnettet sviktet i tunnelen, til tross for at det ble sjekket senest i månedsskifte juni/juli, melder NRK.

– Vi måtte bruke mobiltelefon og hadde et internt samband mellom brannmannskapet på walkietalkie. Det var det eneste som virket, sier brannsjef Arvid Gilje Aurland.