SV vil la all ny olje ligge

SV startet valgkampen tirsdag med et løfte om å si nei til olje- og gassvirksomhet i nye områder. Partiet går også inn for å farge oljefondet grønt.

– SV vil innføre en klimahandlingsregel som innebærer at Norges handlinger skal være i tråd med det som kreves av oss for å nå togradersmålet. Da må noe av den norske oljen og gassen bli liggende under bakken og isen, og oljefondet må bli et grønt fond som bidrar til en mer miljøvennlig økonomi, sa SV-leder Audun Lysbakken da partiet tok fatt på innspurten i valgkampen under et pressemøte på Sukkerbiten ved Operaen i Oslo.

SV-løftet innebærer at all olje og gass i uåpnede områder som i Barentshavet og rundt Jan Mayen og Svalbard skal bli liggende urørt «i årene som kommer».

Med et grønt oljefond mener SV at norske statsfinanser ikke skal investeres i selskaper som driver med olje, kull, skifergass og tjæresand. Partiet vil også innføre en regel som sier at oljefondet ikke skal investere i selskaper som stemples som klimaverstinger innen sin bransje, for eksempel ved å utelukke den verste firedelen.