Annenhver ingeniørspire mangler studieplass

Flere enn 16.000 drømmer om å studere realfag eller teknologifag til høsten. Bare halvparten får plass. Fagforeningen Tekna spår mangel på arbeidskraft som næringslivet etterspør.

– Vi kan ikke oppfordre unge til å velge disse utdanningene i det ene øyeblikket, for så i neste øyeblikk møte dem med stengte dører, sier leder Kim Allgot i studentutvalget i Tekna til NTB.

Han viser til at regjeringen skryter av rekordsøkingen til ingeniørfagene og at dette blant annet må tilskrives myndighetenes satsing på rekruttering.

– Men tallene fra Samordna opptak viser at det er mellom to og tre kvalifiserte søkere per studieplass. Det er på tide at regjeringen satser reelt på å opprette nye studieplasser og samtidig sørger for at utdanningen holder høy kvalitet – ikke minst når det det gjelder utstyr og ressurser, sier han.

Oppdaterte tall fra Samordna opptak viser at 16.764 søkere hadde et real- eller teknologisk fag øverst på prioriteringslista si foran høstens studieopptak. Antallet studieplasser er under det halve, nemlig 8.162.