Nikolai (17) fortvilet etter resultatløs lærlingplassjakt

Nikolai Brinkmann Berntsen har besøkt rundt 20 rørleggerbedrifter og vært villig til å flytte helt til Svalbard for å få lærlingplass. Men etter snart et halvt års jakt står 17-åringen fra Kambo i Moss fortsatt uten tilbud.

Samtidig som debatten raser om billig utenlandsk arbeidskraft og hvorvidt det satses nok på norsk ungdom i norsk byggenæring, jakter 17 år gamle Nikolai Brinkmann på lærlingplass hos norske rørleggerbedrifter.

Foreløpig har det ikke gitt resultater.

– Jeg har vært hos bedrifter i Horten, Moss, Ski, Drøbak og innover mot Oslo, men det har vært vanskelig. Jeg blir godt mottatt når jeg banker på, men ingen har hatt mulighet til å ta imot meg, sier Nikolai Brinkmann Berntsen til Byggeindustrien.

Pappa Tor Atle Berntsen, som selv er byggmester, synes det er fortvilende at sønnen foreløpig ikke har fått lærlingplass.

– Jeg er bekymret over utviklingen i Norge. Behovet for håndverkere er stort, men i stedet for å satse på å lære opp norsk ungdom, velger veldig mange oppdragsgivere og bedrifter å se mot utlandet og utenlandske håndverkere. Hva skjer den dagen situasjonen endrer seg ute og de vender kursen hjem, spør Tor Atle Berntsen.

Var på Svalbard
Sønnen Nikolai har selv kjørt rundt på moped med arbeidsklær i bagasjen for å vise seg frem for bedrifter. Til og med tur til en VVS-bedrift på Svalbard har det bltt på 17-åringen.

– Jeg snakket med en bedrift der oppe og fikk beskjed om at de trengte lærling. Sammen med mor og far dro jeg oppover for å hilse på bedriftslederen og se etter hybel. Signalene var gode, og jeg fikk beskjed om at jeg skulle få et kontraktsforslag tilsendt i løpet av ferien, sier Brinkmann Berntsen.

Men tre uker etter besøket, hadde han fortsatt ikke mottatt kontraktsforslag.

– Det viste seg at firmaet hadde mistet en gruvekontrakt og en avtale med kommunen, og at de i stedet for å ta inn en lærling muligens måtte nedskalere. Så da røk også muligheten til å kombinere et eventyr med opplæring, sier Brinkmann Berntsen.

Muligheter
Byggeindustrien har vært i kontakt med opplæringskontorer for rørfag rundt om i landet, og flere av dem opplyser at det skal være gode muligheter til å sikre seg lærlingplass. I Rogaland, der opplæringskontoret tar inn mellom 70 og 80 lærlinger i året, har i dag 62 fått lærlingplass.

- Situasjonen med lærlingplasser er god i vårt område. Vi mangler lærlinger, opplyser daglig leder for Opplæringskontoret for rørleggerfaget i Rogaland, Kjell Sivertsen.

I Vestfold, der 17-åringen fra Kambo også har snuset på lærlingplass, er også situasjonen god. Her har opplæringskontoret også hjulpet flere ungdommer fra Nikolais hjemfylke Østfold med opplæringstilbud.

– Jeg har jevnlig henvendelser fra Østfold, senest i går, og så langt har alle fått plass i Vestfold. Nikolai må gjerne ta kontakt med meg, så skal vi se om det er muligheter å hjelpe, opplyser daglig leder for Opplæringskontoret for rørfagene i Vestfold, Elin Moer Brænne til Byggeindustrien.

Ifølge Moer Brænne har de nok plasser til de som søker seg ut fra VG2 KEM, og i tillegg også den store gruppen av ”voksne” søkere som også vil bli rørlegger.

– I fjor tegnet vi 35 nye kontrakter, 12 fra skolen og 23 voksne. Med voksne mener jeg da unge som har tatt en annen utdannelse og som ikke trives, eller som har utsatt å ta utdannelse av forskjellige grunner, sier Moer Brænne.

Vil sjekke med opplæringskontorene
Nikolai, som foreløpig har tatt lærlingjakten i egne hender, synes informasjonen fra opplæringskontorene høres oppløftende ut.

– Fra skolen fikk jeg råd om at det beste var å oppsøke bedriftene selv. Det ville gi et godt inntrykk, ble det sagt. Men når jeg hører hva de har å si ved opplæringskontoret i Vestfold, så kommer jeg til å henvende meg til de ulike opplæringskontorene rundt om i landet. Jeg er villig til å flytte på meg, om det så er til Vestfold eller Svalbard, sier Brinkmann Berntsen.

Men selv om jakten så langt har vist seg å være vanskelig, er han ikke i tvil om at han har valgt riktig yrkesretning.

– Jeg er fortsatt sikker på at det er rørlegger jeg vil bli, sier Nikolai Brinkmann Berntsen.