Slår tilbake mot Lysbakkens påstander

NHO reagerer kraftig på Lysbakkens påstand om at arbeidsgivere velger menn fremfor kvinner.

VG skriver torsdag at Audun Lysbakken frykter færre vil kombinere barn og karriere på grunn av en tendens til atarbeidsgivere satser på menn i stedet for kvinner.

- Her tar Lysbakken feil. Inntrykket vårt er tvert imot at næringslivet er ute etter den mest kompetente arbeidskraften, uavhengig av kjønn. Vi kan ikke se at Lysbakken har noe belegg for å uttale seg så kritisk om dette, sier rådgiver for likestilling og mangfold Kristina Jullum Hagen i NHO i et svar til VG.

Ifølge NHOs egne nettsider mener hun at ett av de viktigste prinsippene for å sikre likestilling mellom kvinner og menn i arbeidslivet, er at fellesskapet gjennom Folketrygden tar den økonomiske belastningen tilknyttet svangerskapene.

- Lysbakkens egen regjering valgte i mars år å innføre regelen om en time lønnet ammefri for yrkesaktive kvinner som ammer barn under ett år. Ordningen er god, men det blir helt feil at denne regningen skal tas av den enkelte arbeidsgiver, og ikke over folketrygden. Dette advarte NHO og likestillingsombudet kraftig om i en høringsuttalelse, uten at regjeringen tok den til følge.

- At bedriftene selv skal ta denne regningen kan i verste fall føre til at noen arbeidsgivere vegrer seg for å ansette kvinner. Lysbakken bør rydde opp i dette før han kommer med anekdotiske påstander om at bedrifter ikke vil ansette kvinner, sier Hagen.