Kjerneborer på verdens dypeste tunnel

Entreprenørservice er i gang med kjerneboring av et hull på ca 700 meter for det som blir verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel ca 25,5, km.

Tunnelen er planlagt fra Arsbogen i Bokn kommune til Harestad i Randaberg kommune i Rogaland.

- Prosjektet omfatter i all hovedsak styrt kjerneboring av et hull på ca. 700 meter. Boringen utføres ikke langt fra Arsvågen ferjekai i Bokn kommune, forteller avdelingsleder Frode T. Olsen i Entreprenørservice.

- Kjerneborehullet har en dimensjon på 76 mm, noe som gir kjernedimensjoner på 49 mm. Etter fullført kjerneboring skal det utføres seismisk tomografi i borehullet. Alt dette gjøres for å skaffe informasjon om fjellkvalitet, og dermed redusere usikkerheten i hovedprosjektet (undersjøisk tunnel), opplyser han og tilføyer at fjelltype er grunnfjellgneiser med mye kvarts, noe som betyr hardt fjell med mye slitasje på borekroner. Noe fyllitt finnes også i området.

Ifølge Olsen har boringen så langt har gått noenlunde ifølge planen, men med noen soner med dårlig fjell, som har ført til at de må støpe ut korte seksjoner av hullet i og bore på nytt.

Boringen utføres som styrt kjerneboring, der hullet krummes i henhold til en bestemt hulltrase, bestemt av Statens vegvesen. Utstyret som brukes til å styre hullet leier Entreprenørservice inn fra det Trondheim-baserte selskapet Devico.

Entreprenørservice har tidligere utført tilsvarende kjerneboringer fra Kvitsøy og Alstein (også for Statens Vegvesen), der det lengste hullet som ble boret var ca. 1.000 meter. Arbeidene ble utført i 2010-2011.