Todalen kan få tilbake strømmen før midnatt

Strømmontørene har fått klarsignal til å begynne reparasjonen av kraftlinjene i Todalen i Møre og Romsdal. Går alt etter planen, vil bygda ha strøm før midnatt.

Geologer fra Statens vegvesen har tillatt arbeid inntil 20 meter fra raskanten, skriver Adresseavisen. Ti montører fra Svorka energi er nå i gang med å gjenopprette strømforsyningene til bygda.

– Alle høyspentledningene ble revet ned under raset. Disse må strekkes opp igjen, og vi må bruke båt i arbeidet for å holde riktig avstand. Dersom dette ikke går, kan vi legge en sjøkabel rundt skredet, sier direktør i Svorka energi, Halvard Fjeldvær, og håper at strømforsyningene vil være på plass i løpet av kvelden.

Har fire nødaggregater
Inntil nå har Todalen hatt en begrenset strømforsyning etter at bygda ble rammet av et stort steinras onsdag formiddag. Store deler av fylkesveien er ødelagt, og eneste adkomstmulighet for de 325 innbyggerne er med båt. Steinraset har også ført til brudd på kraftlinjen mellom Surnadal og Sunndal. I løpet av natt til torsdag ble det fraktet fire nødaggregater til bygda, og det har gjort at de fleste beboere har noe strøm i husene sine. Men dette er på langt nær nok strøm til å forsyne hele bygda. Dette går blant utover fjøsene i bygda.

Bøndene har også vært bekymret over at de kan måtte ende med å måtte slakte dyr på grunn av mangel på fôr. Kraftfôret kommer nemlig i for store kolli til at det kan fraktes med fritidsbåter, fortalte varaordfører i Surnadal kommune, Lilly Gunn Nyheim, til NTB torsdag morgen.

– Ivaretakingen av dyrene er en stor utfordring, og situasjonen nå oppleves som kritisk for gårdbrukerne. I Todalen er det både et stort hønsefjøs, og det er melkeproduksjon, sa hun.

Fryktet for dyr og arbeidsplasser
Talgø Møbelfabrikk fryktet også at de måtte permittere ansatte på grunn av strømmangelen og mangelen på ut- og inntransporteringen av varer. I tillegg rasjonerte den lokale bensinstasjonen i Todalen bensin på grunn av faren for langvarig isolasjon.

Nå ser det imidlertid ut til at disse problemene langt på vei er løst. Ifølge Tidens Krav setter kommunen inn skyssbåt og lekter til bilfrakt i løpet av torsdag. Sistnevnte har innbyggerne fikset selv gjennom venner og kjente. Lekteren kan frakte en til to biler.

Torsdag formiddag ble det holdt beredskapsmøte med de ulike etatene og Statens vegvesen på kommunehuset i Surnadal. På møtet kom det fram at arbeidet med å renske rasstedet starter tirsdag, noe som vil ta minst en uke.

Setter inn ferge
Arbeidet med den ødelagte veien kan først starte når fjellet er sikret. Før veien åpner, vil en midlertidig fergeordning komme på plass. Fjord1 har ferge klar, men også denne løsningen vil ta en til to uker å få i gang, da det ikke er mulig å legge til med ferge inne i bygda i dag. Både Surnadal kommune, Kristiansund og Nordmøre havn jobber nå med å finne en løsning for at større båter kan legge til inne i bygda, melder Tidens Krav. Innbyggerne loves minst tre avganger i døgnet med fergen.

Fra torsdag morgen hadde både NetCom og Telenor teleforbindelse igjen i Todalen, og 80 prosent av bredbåndskundene skal ha nettilgang fra Svorka Aksess. (©NTB)