Selvsagt bør ungdommen velge byggfag

Knapt noen næring i Norge vil ha et så stort behov for (kvalifisert) arbeidskraft i årene fremover som byggenæringen. Oppgavene står nærmest i kø. Om du er ute etter en god næring å gå inn i, nøler vi ikke et sekund med å anbefale byggenæringen.

Det har den senere tiden rast en debatt om byggenæringen har behov for norsk ungdom. Debatten ble uløst av murer Eirik Kornmo som i en kronikk i blant Aftenposten sa at norsk ungdom ikke burde velge byggfag. Det er lett å forstå frustrasjonen hans, som er utløst av det han opplever som konkurranse på feil grunnlag mot useriøse utenlandske aktører. Vi er også veldig glade for debatten som er kommet i kjølvannet av innlegget hans, noe som nok også var Kornmos håp.

Men konkusjonen er feil. Vi må heller jobbe sammen for å bygge opp under dyktig kvalifisert arbeidskraft i næringen. Selvsagt må norsk ungdom satse på byggenæringen. Gjør den ikke den, går næringen som en samfunnsbygger en meget tøff og uheldig fremtid i møte. Dette vil også gå utover Norge som nasjon. Landet trenger en sterk byggenæring, med solid kompetanse for å kunne løse alle de oppgave som står i kø.

Vi er derfor glade for at sentrale aktører i næringen oppfordrer ungdommen til å velge byggfag. I dagens utgave av Dagbladet, og som innlegg her på bygg.no, sier Frode Antonen, adm. dir. i AS Selvaagbygg og styreleder i EBA Oslo Avd., at ungdommen selvsagt må velge byggfag. «Markedet krever kompetanse – velg byggfag!» er tittelen i innlegget fra Antonsen. Og det er jo også slik at kompetanse må vinne frem.

Det finnes i dag en rekke både seriøse og useriøse utenlandske bedrifter, og de er blitt en stor del av næringen, spesielt innen visse fag. Men løsningen er ikke å oppfordre norsk ungdom til å trekke seg helt ut. Vi trenger dyktige norske fagutdannede i byggenæringen, i tillegg til hjelp fra utenlandsk arbeidskraft. Oppgaven som nå blir gjennomført, og ikke minst hva som skal gjennomføres i tiden fremover, gjør at vi er avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å kunne ta unna alle prosjekter. Men dette må selvsagt ikke skje via urettferdig konkurranse, der kjeltringer vinner frem gjennom ikke å følge norsk regelverk. Her må både myndigheter, men ikke minst også byggherrene, både hver og en av oss som privatperson, og de store offentlige innkjøperne, sørge for å velge seriøse aktører å samarbeide med. Så lenge det finnes de som velger å satse på dårlig håndverk som utføres gjennom mangel på godkjenninger og ved å benytte underbetalte arbeidere, vil dette markedet finnes.

Vi må gjøre det vanskeligere for dette markedet å vinne frem. Her trengs det samarbeid fra både myndighetene, næringen selv, fagbevegelsen og ikke minst byggherrene. Det er allerede satt inn tiltak på flere fronter, men arbeidet må intensiveres, og tiltak om er satt i live må kontrolleres og etterfølges. Et besøk på en byggeplass kan dessverre bevise at det finnes muligheter å gå rundt det meste om man virkelig forsøker. Da må vi bare gjøre det enda vanskeligere å lure systemet.

I dag er det slik at Norge går bra mens store deler av Europa sliter. Om ikke altfor lenge kan vi oppleve at store deler av Europa igjen kommer skikkelig på skinner. Da trenger hvert enkelt land all den arbeidskraft de får tak i. Da blir det også vanskeligere for Norge å sikre seg utenlandsk arbeidskraft. Hva skjer da om det ikke finnes norske faglærte arbeidere i byggenæringen. Da får vi virkelig en krise av dimensjoner, og hele samfunnet vil få store problemer.

Skal vi få bygget nye sykehjemsplasser, boliger, skoler, sykehus, veier, jernbanestrekninger og så videre må vi ha norske fagarbeidere. Næringen vil stoppe opp om ikke nye folk kommer til. Da er det viktig å se på rekrutteringsarbeidet som gjennomføres. Her er det viktig at næringen selv også tar et ansvar gjennom å vise at dette virkelig er en næring å satse på.

Om noen uker skal mange tusen ungdommer begynne på de yrkesfaglige studieretningee. Erfaringer sier at innen visse fag vil så mange som halvparten av disse droppe ut på veien. En av flere årsaker til at de slutter er møtet med lærlingperioden. Her har næringen en viktig oppgave, både i gode og dårlige tider. Alle elever som ønsker det må få seg lærlingeplass, og de må tas imot på en god måte. Da vil de også bli gode ambassadører for næringen. Og er det noe byggenæringen virkelig trenger, er det gode ambassadører.

Vi i Byggeindustrien kjenner næringen godt og har ikke noe som helst problem med å anbefale en satsning på bygg og anlegg. Men ved å følge det store mediebildet vil nok mange oppleve at byggenæringen er problematisk å satse på. Her må alle parter bidra for å snu bildet. Det finnes mange gode historier fra byggenæringen, men de kommer ikke frem i lyset. Det er ikke tvil om at det finnes mye grums, og at deler av næringen sliter mot både norske og utenlandske virksomheter som konsekvent bryter gjeldende regelverk for å kapre oppdrag. Men vi kan ikke gi opp. Det er mye positivt å ta tak, og som det kan bygges videre på.

Frode Antonsen sier det slik, og dette er vi helt enige i; «Å oppfordre ungdom til å velge bort byggfag, er å gjøre både ungdommen og næringen en stor bjørnetjeneste.»

Les Antonsen innlegg her