Lunken sommer i utleiemarkedet

Tall fra Utleiemegleren viser at boligleierne har blitt mer kresne.

- En rolig utleiesommer, rapporterer Utleiemegleren om i en pressemelding torsdag. Over hele landet har sommertemperaturen vært forholdsvis lav i utleiemarkedet.

- Vi ser fortsatt at det er mange ledige boliger for leie og færre på visninger. Med det godt fungerende utleiemarkedet vi har i Norge, betyr det fallende leiepriser, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Dette, skriver Utleiemegleren i sin pressemelding, er hyggelig nytt for leietagerne.

Proffe leiere

Utleiemegleren forklarer den rolige sommeren delvis med at folk vet mer hva de vil ha.

- I tillegg til lavere pris, kan også leietagerne være mer kresne nå enn før. Har leiligheten små skavanker eller dårlig beliggenhet, så kan de enten lete etter noe annet eller prute på husleia, sier Farmakis.

Han legger til at dette er bra av flere grunner.

- Det er jo lett å skjønne at det er godt nytt for leietagerne nå i høysesong, men det er også bra for utleiemarkedet som en helhet. Dårlige, ikke godkjente utleieleiligheter eller utleieleiligheter med urimelige kontrakter, sliter nå med å få leietagere. Det betyr rett og slett at eierne må skjerpe seg og få alt på stell – og det er bra, sier Farmakis.

Samtidig har også leietagerne blitt mer profesjonelle.

- Nå ser vi at leietakerne er mer bevisst på hvordan de skal fremstå på visning og hva som skal til for å få "drømmeboligen". De er også meget bevisst på hva de ønsker og hva de mener skal følge med i en utleiebolig, uttaler daglig leder for utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.

- De er også raske til å påpeke det de mener er mangler og feil. Dette er en trend som blir sterkere og sterkere for hver sommer, legger Skogheim til.

Skogheim forteller at det skrikende mangler på eneboliger, to-mannsboliger og rekkehus i markedet.

- Har du dette og planer om å leie ut, bør du gjøre det nå. Det er nå det er gode priser å få, sier Skogheim.

- Vi venter og ser allerede klare tegn på en meget hektisk august måned i leiemarkedet, avslutter Skogheim.

Les den geografiske inndelingen under:

Oslo

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juli 2013 viser at det i denne måneden i snitt kostet 8 285 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 2,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,0 prosent.

I snitt kostet det 11 116 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juli 2013. Dette er en oppgang på 0,6 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,0 prosent.

Det har kun en gang vært registrert en høyere snittpris for en 2-roms utleieleilighet i Oslo.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 146 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 1,0 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 1,8 prosent.

Trondheim

I snitt kostet det 11 092 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i juli 2013, dette er en oppgang på 3,1 prosent sammenlignet med måneden tidligere, og en oppgang på 9,0% sammenlignet med samme måned i fjor.

Stavanger

I snitt kostet det i snitt 12 977 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i juli 2013, dette er uendret sammenlignet med måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 1,8 prosent.

Romerike

I snitt kostet det 9 354 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i juli 2013, dette er en oppgang på 1,9 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 11,5 prosent.

- Jeg opplever utleiemarkedet på Romerike som svært hektisk om dagen. I juli har det vært mange folk på visning og boligene blir stort sett leid ut allerede etter første visning, sier daglig leder for Utleiemegleren Romerike, Karsten Olsen.

Han legger til at han tror august kommer til å bli like travel. Det er fortsatt for få boliger til utleie og det fører til at det er mange på visning og kamp om boligene.

- I Lillestrøm for eksempel er det nesten ikke boliger til leie noe som gjør at prisene stadig blir høyere og det blir vanskelig å få se bosted her, sier Olsen.

Bærum

I Bærum er prisene svakt økende.

Bergen

I snitt kostet det 11 025 kroner å leie en 2-roms leilighet i Bergen i juli 2013, dette er en oppgang på 7,0 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 13,8 prosent.

- Vi er nå midt i høysesongen i leiemarkedet og vi har stor pågang fra personer som ønsker å leie bolig. Selv om vi kanskje har litt færre interessenter til hver enkelt bolig enn vi hadde i fjor sommer, har vi leid ut flere objekter i juli 2013 enn i noen annen måned i kontorets historie, vi kan trygt si at det er hett i år også, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

Erfaringsmessig vil det store trykket holde seg omtrent frem til midten av september før det begynner å normalisere seg igjen.

- Jeg vil anbefale studenter og andre som sliter med å finne leiebolig nå i høysesongen til å se litt utenfor de aller mest sentrale områdene. Der er presset mindre og prisene lavere, sier Hove.

Det er, som vanlig på denne årstiden, størst etterspørsel etter små og sentralt beliggende leiligheter.

- Vi merker at mange tilpasser utenlandsopphold eller opphold i andre byer etter skoleåret, slik at vi får økt pågang fra personer som vil leie ut sin egen bolig fra i sommer/høst, legger Hove til.

Drammen

Utleieprisene i Drammen er svakt økende.

Tilbudet av utleieboliger fortsetter trenden fra juni med sjeldent få boliger til leie i Drammen til denne årstiden å være. En by som Tønsberg har for eksempel rundt 50 prosent flere boliger til leie ute på finn.no enn Drammen.

- De siste somrene har det vært langt større tilbud enn det er i år. I og med de andre større byene i Norge ikke har merket samme tendensen er det vanskelig å peke på noen årsak til at dette skjer akkurat i Drammen, sier daglig leder i Utleiermegleren Drammen, Eivind Sveen.

Han legger at leieprisene fortsatt holder seg stabile og det er godt oppmøte på visningene.

- Ferien er nå over for de fleste og med skolestart rett rundt hjørnet, så vi forventer at det blir flere ledige utleieboliger i tiden som kommer, sier Sveen.