Nytt krysningsspor langs Mjøsa truer hyttebebyggelse

Norconsult har fått i oppdrag av Jernebaneverket å planlegge nytt krysningsspor sør for Lillehammer. To av forslagene truer hyttebebyggelsen langs strandkanten.

Hyttefeltet ved strandkanten nedenfor Dallerud sør for Lillehammer teller 13 unike hytter som har vært eid av lillehamringer i generasjoner. Den eldste hyttetomta er 90 år gammel.

Gd.no skriver at hytteidyllen nå blir truet av planene for et nytt krysningsspor.

Norconsult har fått oppdraget fra Jernbaneverket og i to av forslagene er hyttebebyggelsen truet.

Ifølge planene skal to 600 meter lange tog skal kunne passere hverandre og krysningssporet må bli mellom 1,3 og 1,5 kilometer langt.

Det skal samtidig helst bygges slik at det blir del av en fremtidig tospors jernbanelinje fram til Lillehammer, skriver gd.no.

Hytteeierne er orientert om at det kan bli nødvendig med store skjæringer i terrenget og utfyllinger i Mjøsa.

I utgangspunktet var forslagene rangert og de to øverst rangerte forslagene berører hyttebebyggelsen ved Mjøsa i sterkest grad. Nå melder imidlertid Jernbaneverket at rangeringen ikke gjelder lenger. 

Lenger sør er det ingen hytter, men Jernbaneverket mener krysningssporet må ligge ved Dallerud fordi det kreves en noenlunde rett strekning, og fordi stedet passer med avstanden til neste krysningsspor skriver gd.no.

Endelig planforslag skal utarbeides i høst og sendes til kommunal behandling i oktober.