Fjellsikringslag må inn for å sikre rasområdet

Det vil ta uker før det blir vegforbindelse til Todalen igjen. Det må settes inn et fjellsikringslag for å inspisere og sikre fjellsida i rasområdet på fv. 671 mellom Svinviktunnelen og Todalsøra ytterligere, før det kan sendes mannskap inn for å rydde rasområdet.

Det er konklusjonen etter at Statens vegvesens geologer har inspisert rasområdet fra helikopter og fra bakken.

- Vi gjør hva vi kan for å få et fjellsikringslag på plass så snart som mulig. Vi har løpende kontakt med entreprenøren, sier fungerende avdelingsdirektør Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen til etatens nettsider.

Ifølge Vegvesenet gjør ferieavvikling det krevende å få et fjellsikringslag på plass på kort varsel. Det vil være på plass senest mandag.

- Det er vanskelig å estimere hvor lang tid det vil ta før vi kan begynne å rydde selve vegen. Fjellsikrerne vil trolig bruke en uke før vi kan sende mannskap inn for å rydde der vegen har gått. Når det er gjort, kan vi lettere si hvor lang tid det vil ta å få på plass en vegløsning. Men vi snakker om uker uten veg, sier Tønnesen.

Raset har startet i et myrområde i om lag 500 meters høyde. Myra har blitt mettet av vann på grunn av de store nedbørsmengdene og sklidd ut. På veg ned fjellsida har massene revet med seg alt av trær, jord og løs stein og også revet opp løst fjell. Det ligger igjen steinblokker på kantene i rasområdet som gir fare for steinsprang. Vegen som har gått langs fjorden er helt borte og må bygges opp på nytt.

Statens vegvesen er i løpende dialog med Surnadal kommune og politiet om håndteringen av situasjonen. Kommunen har ansvar for at viktige samfunnsfunksjoner blir ivaretatt.