Stort steinras tok veistrekning i Surnadal

Steinraset i Surnadal  tok en betydelig del av fylkesvei 671 i Møre og Romsdal. Bygda Todalen er helt avstengt av det 800 ganger 100 meter store raset.

Rundt klokka 10 onsdag formiddag gikk det et stort steinras mellom Svinviktunnelen og Todalsøra på fylkesvei 671 i Surnadal. Politi, ambulanse og brannvesen er på vei til rasstedet, skriver Tidens Krav på sine nettsider.

– Vi har fått flere meldinger fra folk som har sett raset, men så langt ingen indikasjoner på at noen personer er tatt av raset, sier operasjonsleder Finn-Tore Pettersen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til avisen.

Raset er rundt 100 meter bredt og har tatt med seg mye av fylkesvei 671 ut i fjorden. Det vil ta lang tid før de kan få bygget opp veien igjen.

– Katastrofe

– Det er en katastrofe, uttaler kommunestyrerepresentant i Surnadal Ragnar Halle til NRK Møre og Romsdal.

De 325 menneskene som bor i bygda Todalen er nå innestengt. Eneste vei ut er med båt, skriver Tidens Krav.

Steinraset tok også kraftlinjene i området, det har ført til brudd på kraftlinja mellom Surnadal og Sunndal, og linja som går inn til Todal.

– Trolig er hele Todalen uten både strøm og telefonforbindelse. Kommuneledelsen jobber nå med å forberede ulike tiltak. Det gjelder både fast båtforbindelse og utplassering av satellitt-telefoner, sier Gunnar Bøe.

Han gjentar at det hverken er bekreftet eller avkreftet at ingen er tatt av raset, men vitner som så raset så ingen biler på veien da raset gikk.

Han forteller at politiet har vært ut i båt for å se på raset, og at flere båter har vært ute i fjorden uten å se noen i vannet.

Geologer skal undersøke

– Vegvesenet vil også bidra med geologer for å vurdere sikkerheten i området, sier Pettersen.

Det har regnet kraftig i området. Politiet frykter nå for flere ras i den bratte fjellskråningen, og ingen slipper inn i området, heller ikke pressen. Derfor er nå Svinviktunnelen stengt.

– Raset dekker et stort område. Det er 800 meter langt og går helt ned til sjøen. Ved fylkesveien er det mellom 80 og 100 meter bredt. Raset har tatt med seg store deler av veien ut i sjøen, sier Gunnar Bøe befalsvakt ved teknisk etat i Surnadal kommune til Tidens Krav.

Har gått flere ras før

Sjefingeniør Ivar Hoel i Statens vegvesen Region midt opplyser at det også tidligere har gått en del ras i området, og at dette var grunnen til at Svinviktunnelen i sin tid ble bygget.

- Vi har opplysninger fra folk på stedet om at 40-50 meter av veien er tatt av raset. En geolog er på vei til stedet i helikopter. Helikopteret ble holdt igjen i Trondheim på grunn av været, men straks det letner vil de fly til området. Da vil vi vite mer om skadeomfang og om når det vil bli trygt å ta seg in i området, sier Hoel.

Hoel sier de store nedbørsmengdene er den sannsynlige årsaken til raset. Det er hovedsakelig steinmasser som har rast.