Arkeologisk funn forsinker gjenåpning av Østfoldbanen

Follobanen gjorde fredag funn av en brønn fra middelalderen på Loenga. Kombinert med utfordrende grunnforhold i området må derfor gjenåpningen av Østfoldbanen utsettes til kl. 02.00 torsdag 8. august.

Follobanens forberedende arbeider skulle vare til 5. august, men et arkeologisk funn og vanskelige grunnforhold gjør at arbeidsperioden blir forlenget. Østfoldbanen åpnes for trafikk om morgenen 8. august.

Brønn fra middelalderen
Arbeidene foregår i hovedsak i området ved Middelalderparken og på Loenga. Anleggsområdet var forhåndsklarert av Riksantikvaren, men det ble allikevel gjort funn av en brønn fra Middelalderen. Alle arkeologiske funn krever at Riksantikvaren blir varslet for å vurdere funnet, samt at funnet blir gravet ut og registrert på korrekt måte. En slik utgraving tar flere dager og krever i tillegg at arbeidet på stedet stoppes for å ivareta sikkerheten.

- Vi har funnet en brønn på ca. 2 x 2 meter som er laget i laftet tømmer. Dette er et interessant funn som vi kan knytte til den middelalderske bosettingen i området, sier Monica Klaussen arkeolog og fagkonsulent ved Norsk institutt for kulturminneforskning til jernbaneverket.no.

Bløt leire forsinker arbeidene
På anleggsområdet er det også utfordringer med grunnforholdene som gjør at arbeidene blir forsinket, og omfattende sikringstiltak er nødvendig.

- Etter råd fra geotekniker er det foretatt utvidet sikring ved av anleggsområdet for å hindre utrasing på grunn av bløt leire. For å ivareta sikkerheten på en betryggende måte vil også graving av masser kun gjennomføres i mindre områder av gangen. Dette fører dessverre til forsinkelser i anleggsgjennomføringen, sier Bjørn Holthe Andersen prosjektleder for Follobanens arbeider ved Oslo S.

22. juli ble trafikken på Østfoldbanen stanset for å gjøre forberedende arbeider til det som er Norges største landbaserte prosjekt, Follobanen. Follobaneprosjektet får landets hittil lengste jernbanetunnel på 19,5 km. Nytt dobbeltspor mellom Oslo S og kollektivknutepunktet Ski skal i samspill med Østfoldbanen gi en ny hverdag for togpassasjerene. Follobanen vil tilrettelegge for flere persontog, flere godstog, et mer forutsigbart tilbud og redusert reisetid.