Bred oppslutning om varslet massesøksmål

Et varslet massesøksmål mot storbankene har fått bred oppslutning. 122 boligeiere har så langt sluttet seg til oppfordringen fra Huseiernes Landsforbund.

Det kommer etter at storbankene med DNB i spissen tidligere i år økte boligrenten med 0,3 prosentpoeng.

– Vi har fått svært god respons, og foreløpig støtter 8.900 personer aksjonen på Facebook. I tillegg har flere hundre engasjert seg og gitt sin støtte via epost, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL).

Da DNB valgte å sette opp boliglånsrenten med 0,3 prosent, utløste dette en heftig debatt. Nå har flere storbanker fulgt DNB og sendt renta opp.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var blant dem som uttalte at å heve renten var helt unødvendig og at bankene ikke kunne skylde på strengere kapitalkrav fra staten.

En av storbankene går langt i å påstå at den har fått beskjed fra myndighetene om å øke boligrenten for å dempe prispresset i boligmarkedet. Dette mener Batta er rent oppspinn.

– Vi mener renta er satt opp på feil premisser. Det vi er ute etter nå, er å finne hjemmelen som bankene har for å øke renta i denne situasjonen, sier han til NTB.

DNB er blant bankene som har tjent godt på økte renteinntekter, fordi banken satte opp boliglånsrenten da myndighetene varslet krav om større egenkapital i bankene.

Renteoppgangen førte til at DNBs renteinntekter økte med over 12 prosent i andre kvartal i år.