Arbeidstilsynet politianmelder Statens vegvesen og entreprenør

Arbeidstilsynet har nå gått til politianmeldelse av Statens vegvesen Region vest samt enkelte andre aktører på prosjektet for brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved arbeidet på Hardangerbrua.

Arbeidstilsynet truer også med 50.000 kroner i dagsmulkt dersom ikke forholdene blir bedret innen 2. august.

– Vi ønsker ikke å kommentere politianmeldelsen, det må Arbeidstilsynet svare på. Vi vet for lite om grunnlaget men vil samarbeide på en god måte dersom det blir etterforsking, sier prosjektleder Øivind L. Søvik for Hardangerbrua i Statens vegvesen til vegvesen.no.

Tilsynsleder Marita Scott ved Arbeidstilsynet Vestlandet bekrefter overfor Byggeindustrien at de vil gå til politianmeldelse av både Statens vegvesen Region vest og enkelte aktører for brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og at dette trolig vil skje i uke 31. Dette på basis av en helhetlig vurdering av de avvik arbeidstilsynet  har avdekket gjennom tilsyn på Hardangerbroen.

22. juli var Arbeidstilsynet på ulykkestilsyn på Hardangerbrua, og i forbindelse med det gjorde de også en etterkontroll rundt tidligere pålegg som er gitt rundt bruk av overtid på anlegget.

- Vi har tidligere fått melding og pålegg om at arbeidstidskontrollen bør bedres på prosjektet, det er rett. Samtidig har vi avventet et møte med Arbeidstilsynet for å diskutere prinsippene om hvilket ansvar som ligger til byggherre og hva som hører til entreprenørene å følge opp. Nå har det kommet et klart pålegg til begge parter om hva som blir forventet, da skal vi selvsagt gjøre vårt for å imøtekomme og lukke avviket, sier Øivind L. Søvik.

Han forteller at Statens vegvesen Region vest skal møte hovedentreprenør og underentreprenør tidlig i neste uke.

- Det er viktig at vi i fellesskap går gjennom pålegget fra Arbeidstilsynet og samordner oss på en god måte. Som byggherre vil vi også sikre oss bedre kontroll av arbeidstiden i tiden fremover på dette prosjektet, sier Søvik.

På spørsmål om hvorfor dette ikke er gjort før sier han:

- Vi har hatt en diskusjon med Arbeidstilsynet om påseeransvaret og at det kan være prinsipp der som vi ønsker å se nærmere på. Mitt inntrykk har vært at Arbeidstilsynet ville drøfte dette nærmere etter ferien. Nå er de klare på hva som blir forventet i forbindelse med ferdigstilling av Hardangerbrua, og da følgjer vi selvsagt opp det, sier Søvik.

Les også:
Holder tilbake Hardangerbru-penger
Mye arbeid står igjen på Hardangerbrua

MT Højgaard innrømmer overtidsglipp

Vegvesenet skuffet over MT Højgaard