Kineserne bygger verdens høyeste bygning på 10 måneder

Byggingen av Sky City startet 20. juli i byen Changsa i det sentrale Kina. Den 838 meter høye skyskraperen skal stå ferdig i løpet av ti måneder.

Bygningen, som får navnet Sky City, skal huse 30.000 mennesker. Nettavisen skriver at totalt 100.000 mennesker kan oppholde seg i Sky City, som i tillegg til boliger også vil inneholde bygater, butikker, parker, skoler, barnehager og selvfølgelig en sandstrand.

Se video om prosjektet.

Det er det Changsa-baserte byggfirmaet Broad Group som har ansvaret for byggingen av Sky City. Skyskraperen blir ti meter høyere enn Burj Khalifa i Dubai og kan ved ferdigstillelse smykke seg med tittelen verdens høyeste bygning. Burj Khalifa tok det fem år å virkeliggjøre, skriver Nettavisen.

Det er imidlertid ikke mangel på kritiske røster mot prosjektet, som kommer til å strekke seg mot skyene på rekordtid. Blant annet sier lederen for Beijing Tsinghua Urban Planning Academy, Zhi Yin til CNN, at bygget enten er et under, eller en bløff. Han hevder at Sky City er et eksperiment som fortsatt trenger å testes praktisk.

Ifølge Nettavisen understreker Broad Group at relevante myndigheter har satt sitt godkjent-stempel på rekordtårnets sikkerhet.

Byggeprosessen blir gjennomført i en industriell produksjon av nesten ufattelige dimensjoner. Man kan vel anta at prosjektet sysselsetter en og annen BIM-konsulent?

Nettavisen skriver at tusenvis av 60 kvadratmeters blokker av metall og betong produsert over en periode på fire måneder av 20.000 fabrikkarbeidere. Deretter blir blokkene transportert til byggeplassen hvor de utgjør den ferdige konstruksjonen. Bygget blir reist med en fart på tre etasjer per dag. Deretter går det med fire måneder på å fullføre det innvendige arbeidet.

Dette er en metode Broad Group har benyttet på 30 av sine andre byggverk.

Se video av et hotell som reises på 48 timer.

Selskapet skriver på sin internettside at 95 prosent av bygget blir ferdigstilt på fabrikk i kontrollerte former, og at alle materialer og arbeidsmetoder blir nøye testet før modulene ankommer byggeplass.