Arbeider med å få strøm fra land til Nordsjøen

Flere oljeselskap arbeider med å få ført strøm fra land ut til feltene i Nordsjøen.

De kommende ukene skal Statoil undersøke hvor det vil være best å legge kraftkabler fra land til Utsirahøyden, skriver Stavanger Aftenblad.

Målet er å kunne forsyne alle feltene i området med strøm. En ny type borerigg som kan plasseres på havbunnen, tas i bruk for å undersøke grunnforholdene langs de mulige traseene for strømkablene. Slik undervannsboring er bare blitt gjennomført en gang tidligere i norske farvann.

Kraftbehovet er beregnet til opptil 300 megawatt. Det er beregnet at dette vil koste 10 milliarder kroner og at det kan redusere CO2-utslippene.

– Ni ulike oljeselskaper har eierinteresser i feltene. En områdeløsning som dette gjør at vi må gå noen ekstra runder for å avgjøre eierposter og drift av kraftsystemet, sier Hans Jørgen Samuelsen som er prosjektansvarlig i Statoil.

Kraften skal først føres til Kårstø der den omformes til likestrøm og tas videre i kabler til Utsirahøyden. Det skal legges to kabler som hver vil strekke seg 200 kilometer ut i Nordsjøen

Vel framme tas strømmen opp på en distribusjonsplattform. Der omformes den tilbake til vekselstrøm, før den transporteres til plattformene i nye kabler på til sammen 100 kilometer.

I oktober skal det avgjøres hvilket konsept som skal velges, før alle lisensinnehaverne tar investeringsbeslutningen i begynnelsen av 2014.

Den endelige beslutningen tas imidlertid ikke før sent i 2014. Hvis avgjørelsen til slutt blir «ja», vil kraftforsyningen fra land etter planen kunne starte tidlig i 2018.