Realiserte Fosens første passivhus

Lavere energiforbruk, bedre komfort og rimeligere boutgifter; fremtidens byggemetode er allerede tatt i bruk i Bjugn.

Nordbohus Systembygg på Fosen har ferdigstilt regionens aller første virkelige passivhus. I følge teknisk sjef Odd Petter Rønning er det nyoppførte huset i Bjugn en prøve på om markedet er klart til å ta imot morgendagens boligteknologi.

Ny standard på trappene
– Vi forventer at det blir innført en ny standard for boligbygging i 2015. Dette vil i så fall bety en vesentlig innskjerping av kravene til energiforbruk i nye boliger, tilnærmet det vi i dag kaller passivhus, forteller Rønning.

– Passivhus er kort fortalt hus som er bygd slik at de har minimalt varmetap og dermed mindre behov for oppvarming. For å få til dette, kreves blant annet bedre isolering av gulv, vegger, tak, vinduer og dører, og ekstra nøyaktig utførelse slik at bygget får minimalt med luft- og varmelekkasjer.

Med Sintef på laget
Passivhus gir en vesentlig reduksjon av energibruk, og dermed utgifter. Det blir for eksempel ikke behov for så mange varmekilder som i et tradisjonelt hus. Ofte vil det klare seg med en radiator eller en panelovn, i tillegg til gulvvarme på badet. Merkostnadene ved å bygge et slikt hus vil sannsynligvis være inntjent i løpet av relativt kort tid. Hvor kort, skal bl.a. SINTEF bidra til å finne ut. De har installert målere rundt om i det nye huset, og disse vil vise effekten av passivteknologien over tid.

– Det geniale er at alle hustyper i prinsippet kan oppføres som passivhus, fortsetter Rønning.

– Huset vi har bygd i Bjugn er en Nordbohusmodell som heter Sans. Både utvendig og inni ser det akkurat ut som et hvilket som helst annet hus av denne modellen. Hemmelighetene ligger altså skjult i vegger, gulv, tak og vinduer – i tillegg til i selve byggeteknikken, sier den stolte representanten for Nordbohus Systembygg på Fosen.

Viktig å øve
- Om det kommer nye krav til passivhusbygging i 2015 eller utsettes 2017 eller 2020, så må vi uansett øve. Nordbohus Systembygg har klart kravene fullt og helt, og vi har gjort oss en hel rekke erfaringer underveis. Skal vi levere høy kvalitet i fremtiden så må vi øve, og komme morgendagens krav i møte. I dette prosjektet har vi øvd i alle ledd. Både i prosjektering og bygging har vi lært mye om utfordringer og fordeler. Det er meget bra at vi har bedrifter som Nordbohus Systembygg i kjeden. Vi trenger slike som går foran og går opp løypa. Kunnskapen og erfaringene kommer hele kjeden til gode når nye krav siger på, sier Stian Moursund, markedssjef i Nordbohus AS.

Passivhuset SANS er et helt vanlig kataloghus fra Nordbohus, men bygd etter gjeldende passivhus-standard.

– Det er artig at Nordbohus har fått til dette. De har rett og slett tatt et kataloghus og bygd det som passivhus, og det ser ut som et helt vanlig hus, sier Tore Kvande, professor i byggematerialer ved NTNU.