Miljødirektoratet anmelder dumping i sjøen

Tips fra en varsler har ført til at Miljødirektoratet anmelder en bedrift i Kristiansund for systematisk ulovlige utslipp ved Vikanholmen.

Vaskevann og rester av sement og borevæske fra oljeindustrien er blant avfallet bedriften anklages for å ha dumpet ulovlig. Bedriften utfører blant annet rens og vask av tanker på land og om bord i båter.

– Vi ser alvorlig på at en profesjonell aktør gjentatte ganger har brutt avfallsregelverket. Næringsavfall skal ikke dumpes på sjøen. Det skal isteden leveres til lovlige avfallsanlegg, for å unngå at miljøgifter havner i naturen, sier fungerende direktør Harald Sørby i Miljødirektoratet.

I vår fikk Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) både videoopptak og utslippsprøver oversendt av en varsler og fulgte opp med en uanmeldt inspeksjon. Nå har de oversendt en anmeldelse for alvorlige brudd på forurensningsloven til Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

– Straffeloven sier at vinningen ved straffbare handlinger skal inndras. Vi ber derfor om at politiet beregner bedriftens vinning med sikte på å inndra fortjenesten i tillegg til eventuell straff, sier Sørby.

Klif ble fra 1. juli slått sammen med Direktoratet fra naturforvaltning til det nye Miljødirektoratet.