Nå må politikerne ta byggfagene på alvor

Vi forstår utmerket godt frustrasjonen som Oslos ”eneste” norske murer kommer med i en kronikk i Aftenposten. Velg ikke byggfag, skriver Erik Kornmo. Det er vi totalt uenig med han i, men vi skjønner utmerket godt det dilemma han og mange andre norske virksomheter nå opplever i norsk byggenæring.

Vi har advart mot denne utviklingen lenge, men politikerne har enten ikke villet, eller så har de ikke forstått hva som skjer.

Byggenæringens organisasjoner har kommet med en rekke forslag til tiltak som kan gjøre konkurransesituasjonen bedre for de norske fagarbeiderne og for de norske håndverksbedriftene.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) etterlyser at norske ungdommer tar fagbrev. Det er ikke lett å slippe til i samfunnsdebatten. Den styres av folk som sitter langt unna der det skjer, skriver Kornmo i Aftenposten..

Jeg vet hvorfor norske ungdommer ikke tar fagbrev. Jeg er 51 år gammel, var ferdig murer da jeg var 19, og har drevet Murerkompaniet siden 1995. Det som er fint er at norsk ungdom følger med på utviklingen i samfunnet.

De er tett på, og tar valg ut fra hva de ser og hører. Men stort sett alle politiske partier er for langt unna hverdagen til norske fagarbeidere. Det gjelder også aviser og TV.

Mitt råd er følgende: Er du ung og norsk – ikke velg byggfag, ikke ta fagbrev! Vi mener det er en falliterklæring å komme med et slikt dramatisk forslag. Men dersom myndighetene ikke legger om kursen blir dette tilfelle. Så lenge politikerne skal ha billigste anbud – og så lenge de er i mot alt som heter ROT-ordninger som kunne ha elimenert mye av svartarbeid, er vi like langt.

Og her er grunnen til at norsk ungdom – også stadig flere med fagbrev – slutter eller ikke vil arbeide innen bygg og anlegg. Det er titusener av ufaglærte fra Øst-Europa i Oslo – uten erfaring og uten fagbrev – som underbyr norske håndverkere. Dette er grunnen til at norsk ungdom og erfarne fagarbeidere slutter, skriver Kornmo.

Ingen ser dette, og ingen tar det på alvor – ikke LO, ingen av de politiske partiene. Alt som norsk fagbevegelse har bygget opp av rettigheter, minstelønn og arbeidsbestemmelser er blitt rasert på fem år.

Ufaglærte utfører dårlig arbeid, de utkonkurrerer norske fagarbeidere på pris, de arbeider alle dager, de arbeider gjerne 12 timer pr. dag, de er fornøyde med 50 til 100 kroner i timen, de betaler ikke skatt, de forsvinner hvis det blir reklamasjon, de lever gjerne 12 stykker på ett soverom, og de spiser kun gammelt brød.

Norske arbeidsgivere gnir seg i hendene over at de kan utnytte arbeidere, slik som i gamle dager. For NHO er dette en drøm: Arbeidsgiverne kan slippe å betale for overtid, og de slipper å ta hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Sikkerhet koster, skriver han. Vi vil heller si at det er fritt frem for alle useriøse bedriftseiere. De må stoppes.

Les Kornmos artikkel i Aftenposten på aftenposten.no

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Ikke-velg-byggfag-7261859.html#.Ue6BhY1M_h6