Statsministeren la ned grunnstein til Prøysenhuset

– Alf Prøysen er en viktig del av vår kultur og nasjonale identitet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Tirsdag la han ned grunnsteinen til det nye Prøysenhuset i Ringsaker.

– Dette er en gledens dag for meg. Alf Prøysen var en stor kunstner, som ga oss både, dikt, skuespill og sanger, sa Stoltenberg.

I sin tale trakk han også fram Prøysens som verdiformidler.

– Han kjempet for sosial rettferdighet, at alle var like mye verdt enten de var fattige eller rike, store eller små. Han bidro til å gi småkårsfolk stolthet, slik at de ikke lenger trengte stå med lua i handa, sier Stoltenberg.

Han har selv en nært forhold til Prøysen.

– Jeg vokste opp med Prøysen i Barnetimen for de minste, så på Kanutten og Romeo Clive på TV. Han var en viktig del av min barndom, sier Stoltenberg til NTB.

Grunnsteinnedleggelsen skjedde på avslutningsdagen for årets Prøysenfestival og på 99-årsdagen for Alf Prøysens fødsel. Huset skal stå ferdig til Alf Prøysens 100-årsdag neste år. Regjeringen har bevilget 20 millioner kroner til innholdet i Prøysenhuset og tilskudd til gjennomføring av neste års store jubileum. Selve huset bekostes av investor Arthur Buchardt.