Nok en skremmende sak

Som daglig leder i Byggmesterforbundet registrerer jeg hver dag skremmende byggesaker hvor byggereglenes mangler og myndighetenes unnfallenhet blir synliggjort.

Det eneste som er positivt er at det faktisk i denne saken er ført tilsyn fra myndighetene. Dessverre er det slik at kommunene generelt i liten grad fører tilsyn og derfor prosjekteres og bygges det i dag utrolig mye nytt av meget dårlig kvalitet. I et åpent Europa er det bare å kjøre i gang uten særlig risiko å bli avslørt før kunden oppdager feil og skader. Da er de som har gjort dette over alle hauger.

Klassiske feil og mangler er innbygging av fukt, lydproblemer, brannfeller, innflytting før det foreligger brukstillatelse etc. Videre juks med dokumentasjon av byggevarer, bygningselementer, utførelse og falske og/eller mangelfulle kontrolldokumenter.

Særlig i boligmarkedet er dette en utfordring for vanlige folk som kjøper boliger. De forholder seg til fargesprakende salgsprospekter og eiendomsmeglere og forstår selvsagt ikke at det for å være trygg på kvaliteten, er det viktigere enn noe annet at prosjektene utvikles av anerkjente eiendomsutviklere og bygges av kjente entreprenører og byggmestere. Det er altså slik at når privatpersoner gjør sin livs investering blir de satt i spill i et boligmarked som til dels er ute av kontroll. Det kan beskrives som omvendt Lotto og dessverre er muligheten til "gevinst" betydelig større.

Byggmesterforbundet har ved en rekke anledninger krevd av myndighetene at

* Bedriftene skal ha kompetanse
* Kompetanse skal ikke bare være på en person eller på et kontor, men ute i prosjektet hos de som prosjekterer og utfører.

Her kan du lese mer om dette i Byggmesterforbundets presseuttalelse fra vårt landsmøte i mai og i et intervju jeg ga i forbindelse med manglende kompetanse i boligbyggingen for en tid tilbake.

Dessverre svikter Storting og regjering som lovgiver, og kommunene gjennom manglende kontroll, tilsyn og reaksjonsvilje, både kunder (boligkjøpere) og seriøse boligutviklere og byggmester- /entreprenørbedrifter med fagarbeidere.

… og da har jeg ikke nevnt ombyggings- og vedlikeholdsmarkedet som nærmest i sin helhet er lagt på anarkiets alter.

Dette innlegget sto først på trykk i Romerikes Blad.