Stevner Solhjell for retten

Ni grunneiere har stevnet Miljøverndepartementet og Bård Vegar Solhjell (SV) for retten, med krav om at kraftlinjen i Bremanger ikke får krysse Sørdalen naturreservat.

Solhjell ga i mai klarsignal til at kraftlinjen, som skal gå fra Ørskog på Sunnmøre til Sogndal, kan krysse Sørdalen naturreservat.

Sørdalen er et vernet område med barskog, og ifølge naturmangfoldsloven kan ikke kraftlinjen gå gjennom naturreservatet dersom det finnes alternative traseer. Det gjør det i Bremanger, skriver NRK.

– Når Miljøverndepartementet likevel har gitt dispensasjon og åpnet for dette, velger vi å gå til søksmål mot departementet i håp om å få omgjort vedtaket, sier Brynjar Myklebust. Han er en av de ni grunneierne bak stevningen.

I stevningen til Oslo tingrett krever grunneierne at vedtaket om å gi dispensasjon til å krysse naturreservatet blir kjent ugyldig.

Miljøverndepartementet mener det i dette tilfellet er hjemmel til å gi dispensasjon fra naturmangfoldsloven.

– Vi har gitt dispensasjon for å la denne kraftlinjen krysse naturreservatet av hensyn til en sikker kraftforsyning. Vi mener dette er et samfunnsmessig hensyn av vesentlig karakter, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Miljøverndepartementet.