Foreslår å stenge London Heathrow og bygge ny flyplass

Londons ordfører, den konservative Boris Johnson, foreslår å stenge flyplassen London Heathrow, en av de travleste i verden. I stedet vil han bygge en ny øst for den britiske hovedstaden.

Johnson skisserte mandag tre forslag for å gjøre slutt på Storbritannias kroniske mangel på flykapasitet. En ny flyplass med fire rullebaner vil skape tusener av arbeidsplasser og sette London i stand til å konkurrere med rivaliserende sentre for flytrafikk, mener han.

Han betegnet alle som tror det vil være rom for tilstrekkelig vekst på Heathrow, som usannferdige. Heathrow er en av de travleste flyplassene i verden, men har bare to rullebaner. Flyplassen utnytter i gjennomsnitt 98,5 prosent av sin kapasitet.

Blant de tre stedene Johnson ser for seg som mulige, er en kunstig øy i Themsen, populært kalt Boris Island etter ham selv. De to andre mulighetene han ser er å utvide Stansted flyplass nordøst for London, eller å bygge en flyplass på Isle of Grain i Kent.

Ordføreren ser for seg at det kan bygges opp til 100.000 boliger på Heathrow-området når flyplassvirksomheten er avviklet.