Samskipnadene spår fortsatt boligkamp

Studentsamskipnadene har like lange boligkøer som før, selv om studentene blir spådd en lysere bolighøst enn i fjor på det private markedet.

Fredag offentliggjør Samordna opptak det endelige inntaket til høyere utdanning. Det vil si at tusenvis av ungdommer skal begynne et nytt studieår og trenger et sted å bo.

Til Dagens Næringsliv opplyser Utleiemegleren at antall utleieboliger øker. Det betyr reduserte priser og er godt nytt for slunkne studentlommebøker.

Men Studentsamskipnadene i Norges største byer sier at et voksende privat utleiemarked foreløpig ikke har gitt seg utslag i kortere boligkøer.

– Før ferien hadde vi 6.000 boligsøkere, og det er en økning på 30 prosent fra i fjor. Da ble det spådd at det ville være ekstra vanskelig å finne private hybler, noe som førte til at prisene ble skrudd i været ved semesterstart. Foreløpig har vi liten grunn til å tro at situasjonen vil bli veldig annerledes i år, sier boligdirektør ved Studentsamskipnaden i Trondheim, Terje Bostad, som har 5.100 hybelenheter totalt.

Flere bor lengre
Ventelistene i Bergen og Stavanger er heller ikke preget av et lettere privat leiemarked, og tall fra mandag formiddag viser at 3.350 står på venteliste ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Samskipnaden huser for øyeblikket rundt 10.000 studenter.

– Vi opplever at markedet fortsatt er vanskelig både gjennom Samskipnaden og på det private markedet. Hos oss er det i tillegg en tendens til at studentene bor lenger enn tidligere, sier Fredrik Refsnes i SiO.

Flere annonser gir håp
Samtidig er det altså mye som tyder på det vil være mange muligheter på det private markedet for dem som faller ut av køene hos studentsamskipnadene. Mellom januar og første uka i juli ble det lagt ut 52.843 boliger til leie på Finn.no, en økning på 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Også Hybel.no har merket en tilsvarende økning, sier styreleder Christian Rasmussen.

– Omfanget av utleieannonser har økt med om lag 20 prosent i år. Når det nåværende boligmarkedet gjør det vanskelig å kjøpe, ser stadig flere sitt snitt til å leie ut. Det kan være godt nytt for studentene, sier Rasmussen til NTB.