Feil på feil i mange prosjekter

Stadig får vi meldinger om omfattende feil i større boligprosjekter. De nye studentblokkene i Bergen har vært en gjenganger. Nå hører vi også om omfattende feil på en boligblokk i Narvik. Vi har også en sak om en boligblokk på Romerike. Det som ofte går igjen i disse sakene, er at det er valgt alt for billige løsninger.

Ofte snakker vi om moduler som er produsert i utlandet – og ofte er det også utlendinger som monterer og bygger. Mange av dem har lite kunnskap om norske regler og norsk byggeskikk.

Vi forstår at det kan være fristende for utbyggere å satse på billig import av moduler og byggevarer. Det kan gi en enorm fortjeneste, men fallhøyden kan også være stor. Vi vet at det kommer mange kvalitetsvarer fra utlandet, men dessverre kommer det også inn mange produkter som overhode ikke holder mål og som heller ikke er godkjent for bruk i Norge. Men kontrollen er liten, og risikoen for å bli tatt er nærmest lik null.

Etter vårt syn bør de som kjøper leiligheter i slike prosjekter bli langt mer årvåken. Problemet er at mangelen på nye leiligheter er så stor at folk kjøper uansett – og ofte før de har sett på leilighetene. Når de flytter inn kan problemene fort melde seg, men da kan det være for sent å reklamere. Ofte er utbyggere på slike prosjekter borte vekk. Mange har slått seg konkurs. Da er det lite å hente.

For renommeet til byggenæringen er det selvsagt klart uheldig at noen aktører tar seg til rette. Mange utbyggere synes å mangle totalt respekt for lover og regler.

Som vi har sagt i mange andre sammenhenger. Vi er en del av verden og våre grenser er åpne. Men det må nok en gang understrekes at det må være lov å stille krav til de varer som importeres og til de bedrifter som opererer innenfor våre grenser.

Vi slutter oss ellers fullt ut til det Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet skriver om disse problemene.