Norman: Ingen grunn til å frykte strid med LO

Tidligere arbeidsminister Victor Norman (H) er ikke bekymret for samarbeidet mellom LO og en eventuell borgerlig regjering selv om tonen i valgkampen tidvis er skarp.

– De som tenker i slike baner, glemmer hva LO er. Vel har LO klare politiske standpunkter, men det er også en høyst profesjonell fagorganisasjon som til enhver tid ønsker det beste for sine medlemmer, sier Norman til NTB.

Økonomiprofessoren var arbeids- og administrasjonsminister i tre år fra 2001 og var en rød klut for mange i fagbevegelsen. Den gang som nå var det strid om arbeidsmiljøloven, som Høyre mente og mener er for rigid.

– Vi ønsket økt adgang til midlertidige ansettelser. Det førte til en klar konflikt med daværende LO-leder Gerd-Liv Valla, men uenigheten var politisk og faglig, og den begrenset seg til denne ene saken, sier Norman.

Utskjelt
«Det vi har opplevd i tre år med Bondevik i statsministerstolen og Høyre på viktige regjeringsposter, er tre år med angrep etter angrep på våre medlemmers opparbeidede rettigheter», sa Valla til NTB i september 2004.

Hun slo fast at Victor Norman «hoppet bukk over viktige politiske prosesser og etablerte samarbeidsformer». Året før hadde LO trukket seg fra det såkalte arbeidslivslovutvalget – som følge av uenighet med Norman og regjeringen.

Daværende NTL-leder Turid Lilleheie slo fast at det var umulig å samarbeide med Norman og slo fast at det var en fantastisk gave å få på kvinnedagen da han gikk av som statsråd 8. mars 2004.

Dagens toner fra Folkets Hus er til å kjenne igjen. Advarslene om hvilke følger en borgerlig regjering vil få for vanlige arbeidsfolk er mange.

Likevel er ikke Norman redd for at forholdet mellom regjeringen og fagbevegelsen på nytt vil gå i stå dersom Erna Solberg blir statsminister. LOs historisk sett svært så pragmatiske og profesjonelle holdning til den til enhver tid sittende regjering, er forklaringen.

Ikke er han enig i at forholdet var så betent i hans tid, heller.

– Samarbeidet med fagbevegelsen husker jeg som saklig og godt, selv om det var tøffe tak til tider. Jeg opplevde aldri at forholdet til LO som sådan var vanskelig.

Pragmatiske LO
Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen slo denne uka fast overfor Aftenposten at det blir nye tider for LO med en ny regjering.

– De andre fagorganisasjonene vil bli lyttet til i større grad enn i dag, sa Røe Isaksen. Lørdag bekjentgjorde han i Dagens Næringsliv at bestemmelsen i arbeidsmiljøloven om fri annenhver søndag står for fall.

Norman tror ikke Røe Isaksen bør pakke inn budskapet sitt i bomull eller frykte for følgene av å legge seg ut med LO dersom han blir statsråd i Arbeidsdepartementet.

– Jeg er sikker på at den nye statsråden vil ha den største respekt for at LO slåss for sitt politiske syn, akkurat slik LO har respekt for andres standpunkter. Min erfaring er at LO foretrekker en ryddig og tydelig statsråd framfor en som ønsker å gjøre seg til tjommi og holder skjult hva han eller hun egentlig ønsker å få til.

Norman tror dessuten Høyres nye og mer moderate linje vil gjøre sitt for å dempe konfliktnivået med fagbevegelsen.

– Høyre har tatt innover seg at moderne nordmenn ikke er så ideologisk orienterte som tidligere. Standpunktene er mer moderate enn de var. Partiet går for eksempel ikke så langt nå som det jeg gjorde i spørsmålet om midlertidige ansettelser, sier han og fortsetter:

– At Erna Solberg har satset mye på å få med seg det liberale sentrum, har mye å si for partiets framgang