Unngå stress bak ferierattet

Mange planlegger ferie på fire hjul. Forbered deg godt, så slipper du å havne i ulykkesstatistikken.

Til tross for en nedgang i antall ulykker de siste årene, er sommermånedene juni, juli og august høysesong for antall drepte i trafikken i Norge. Fungerende avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Cecilie Lindheim, forteller at årsakene til ulykkene er mange, men at blant annet høy fart, større trafikkmengde og trøtte og stressede sjåfører er en del av årsaksbildet. Hun råder ferierende bilister til å planlegge bilturen godt i sommer.

─Mine beste råd er at du tar deg god tid, at du er uthvilt når du begynner, at du tar pauser underveis, og at man bytter på å være sjåfør. Hvis du ikke har noen å bytte med, bør du stoppe regelmessig og eventuelt legge deg til å sove litt hvis du har anledning til det, sier Lindheim til NTB.

Løse gjenstander kan drepe
Hun oppfordrer samtidig til at man holder fartsgrensene, og at man sikrer seg selv og medpassasjerer med bilbelte. Er det barn med på turen, bør man underveis sjekke at bilbeltet sitter riktig, siden beltet kan løsne litt eller dyttes nedover skulderen etter hvert. Har du dyr med på bilferie må disse også sikres ─ det anbefales at firbeinte sitter i egne bur, og ikke i kupeen.

Det er også lurt å ha i bakhodet at man ofte bruker bilen annerledes i ferien.

─ Hvis du vanligvis kjører bilen med en til to personer i den, og så plutselig stapper den full av folk og bagasje, endrer kjøreegenskapene seg.

Du må være bevisst på hvordan du pakker bilen. Feil plassering av bagasje og gjenstander i bilen kan være livsfarlig, og Lindheim påpeker at selv ting som tilsynelatende er lette og ufarlige, kan bli til dødelige våpen.

─ Løse gjenstander i kupeen farer gjennom luften som prosjektiler ved bråbrems, advarer avdelingsdirektøren.

Det er smart å plassere tunge ting nederst og innerst i bagasjerommet, og deretter lettere ting på toppen. Hvis du av en eller annen grunn må ha tunge ting i kupeen, anbefales det at disse settes på gulvet. Takboksen skal ikke pakkes for tungt.

Turistveier anbefales
Har du gjort det du kan for å forberede en trygg bilferie, har reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin, noen tips til hvordan bilferien ellers kan bli best mulig.

− Mitt beste tips hvis du skal på bilferie i Norge er å legge inn noen av de nasjonale turistveiene. Statens vegvesen har laget et opplegg med nasjonale turistveier som ikke følger de største hovedfartsårene, men de veiene som er litt mer historiske, sier Tuftin.

− Bruk nettet, finn informasjon, og ikke legg alle turene til de store veiene. Man bør benytte anledningen til å bruke litt mer tid, stoppe, se seg om, kanskje få med seg litt historie om stedene man er på, råder reiselivsdirektøren.