Overskridelse på over 100 millioner for ambulansetjeneste

Etter at alle ambulansearbeidere i Midt-Norge fra nyttår ble offentlig ansatte, ser budsjettoverskridelsen ut til å bli på 126 millioner kroner.

Fra årsskifte ble alle ambulansearbeidere i Midt-Norge offentlig ansatte helsearbeidere. De fleste hadde inntil da vært ansatt privat.

Overgangen fra privat til offentlig tjeneste har imidlertid utløst en kostnadseksplosjon. Budsjettoverskridelsen nærmer seg 126 millioner kroner, melder TV 2.

Overlege ved St. Olavs hospital Svein Erik Gisvold forteller at det ikke er bevilget friske penger, noe som betyr at de økte utgiftene må tas fra andre aktiviteter i Helse Midt-Norge.

– Det er grovt usolidarisk, fordi det går ut over andre pasienter og andre aktiviteter, sier Gisvold.

Ledelsen i ambulanseforetaket skylder på økte pensjonskostnader og høy bruk av overtid.

– Vi har hatt et sviktende grunnlag å budsjettere på, og regnskap fra tidligere år var heller ikke tilgjengelig, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Håkon Gammelsæter.

Fagdirektør i Helse Midt-Norge, Nils H. Eriksson, sier det meste av pengene må tas fra tiltak innen ambulanseforetaket.

– Jeg mener at når du gjør et vedtak i en bedrift som koster la oss si 50 til 100 millioner ekstra per år, uten å ha penger, så er det så uprofesjonelt at en hvilken som helst annen ville måttet forlate sine stillinger, sier Gisvold. (©NTB)