- Fant byggefeil i nybygd blokk for 30 millioner kroner

En nybygd boligblokk med 18 leiligheter i Narvik, ført opp av en estisk entreprenør, kan ifølge en Rambøll-rapport ha byggefeil for over 30 millioner kroner.

Det er avisen Fremover som lørdag skriver om de alvorlige byggefeilene som skal være avdekket i et nytt boligprosjekt i Narvik.

Byggeindustrien har også fått tilgang til Rambøll-rapporten avisen Fremover henviser til.

I en 70 siders rapport fra konsulentfirmaet, med bilag fra blant andre Sintef og Mycoteam, skriver Rambøll blant annet at de totale utbedringskostnader er beregnet til rett i underkant av 30,3 millioner kroner inkludert merverdiavgift.

Oscarsborg Terrasse ble ført opp i 2012, og bygget består av totalt 18 leiligheter. Folk begynte å flytte inn i boligene i slutten av 2012, men nå har 14 av leilighetskjøperne krevd å få kjøpene sine hevet på grunn av alle feilene og manglene som er avdekket.

I rapporten skriver Rambøll at de groveste avvikene som er avdekket er:

- det er funnet til dels store forekomster av muggsopp inne i flere leiligheter

- rekkverk og sikring på svalganger, balkonger og i trappegang er dels fraværende, dels ikke utført klatresikkert, dels ikke tilstrekkelig innfestet, dels med for store åpninger, dels for lave

- utvendig vann- og vindtetting er svært mangelfullt utført

- bjelkelag er underdimensjonert og har delvis store nedbøyninger

- vegger er delvis skjeve/har retningsavvik

- ventilasjon og kjøkkenavtrekk brannfarlig, utført i strid med gjeldende retningslinjer/anbefalinger og fører matos fra leilighet til leilighet

- våtrom er utført mangelfullt (delvis manglende membranmansjetter, manglende avrenning fra innebygd cisterner) og med ikke-sertifiserte produkter. Ett bad har allerede hatt lekkasje i gulv og er mangelfullt utbedret av samme entreprenør

- balkonger er delvis svakt innfestet/mangler understøttelse

- dører har slått seg (samtlige ytterdører og flere innedører)

- trinnlydisolering er dårlig

- rømningsveier og branncellebegrense vegger er utført med store avvik fra forskrifter

- det er brukt brennbare materialer i rømningsveier

- branntetting er mangelfullt utført og med feil produkter

- det mangler stedvis diffusjonssperre

I tillegg skriver Rambøll i sin rapport at ”det er lange lister med dårlig handverk, dårlige tekniske løsninger og materialsvikt (…). Det antas også, med bakgrunn i de funn som er gjort, at det foreligger ytterligere skjulte feil og mangler.”

Det er den estiske entreprenøren Seve Ethiuse som er hovedentreprenør i Oscarsborg Terrasse, og Narvik-firmaet PMT Eiendom er byggherre og ansvarlig for prosjektet. Begge selskapene tilbakeviser ifølge Fremover på det sterkeste at det vil koste 30 millioner kroner å utbedre bygget.

- Det tallet synes å være tatt helt ut fra luften. 30 millioner vil være langt unna de totale kostnadene, sier PMT Eiendoms advokat, Bjørn Jakobsen til avisen.

Men Jakobsen sier man innser at bygget har feil.

- PMT har selvsagt til hensikt å lukke disse avvikene. Der er man allerede godt i gang. Vi jobber nå med å skaffe en oversikt over hva som må utbedres før dette tas videre til Seve, sier Jakobsen.

Seve Ethiuse på sin side mener summen Rambøll har konkludert med i sin rapport, er ”absurd”.

- Jeg mener summen er helt absurd. Jeg klarer ikke å forstå hvordan de har kommet fram til en så høy sum. Jeg kan garantere at totalsummen kommer til å være veldig mye lavere enn dette, sier entreprenørens prosjektansvarlige og nestleder i firmaet, Henri Enniste til Fremover.

Selskapet skal nå være i ferd med å utbedre feilene i bygget.

- Det er ikke uvanlig i et slikt prosjekt at vi har noen feil. Det er mennesker som bygger, og mennesker gjør feil. Men vi har en kontrakt, og den kommer vi til å oppfylle, sier Enniste som samtidig peker på at det er flere selskaper som er inne på bygningssiden.