Rentevekst hos DNB provoserer huseierne

Torsdag kunne DNB melde at de har økt renteinntektene med 846 millioner kroner de siste tre månedene. Det får Huseiernes Landsforbund til å se rødt.

Før skatt satt DNB igjen med et overskudd på 5,18 milliarder kroner i andre kvartal.

Banken offentliggjorde tallene for andre kvartal torsdag. Driftsresultatet før skatt var over 800 millioner høyere enn tilsvarende tall for årets første kvartal, men likevel rundt 900 millioner svakere enn andre kvartal i fjor.

Konsernets driftsinntekter for perioden ligger på 11.790 millioner kroner. Spesielt har DNB tjent på økte renteinntekter, fordi banken satte opp boliglånsrenten da myndighetene varslet krav om større egenkapital i bankene.

Renteoppgangen har ført til at renteinntektene økte med over 12 prosent. Det tilsvarer over 846 millioner kroner, til 7.480 millioner.

– Det later til å bli enda et rekordoverskudd i norske banker i år, og dette er det i stor grad kunder med boliglån som betaler for, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, til NTB.

Mot renteøkning

Da DNB valgte å sette opp boliglånsrenten med 0,3 prosent, satte dette i gang en heftig debatt.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var blant dem som uttalte at å heve renten var helt unødvendig, og at bankene ikke kunne skylde på strengere kapitalkrav fra staten.

– Norske banker er bunnsolide. De må øke egenkapitalen sin, men nå legger banker som DNB opp et veldig hardt løp. Hvem det er som har bestemt at norske banker skal være så solide, er uklart, sier Batta.

Konkurransedyktig

DNB selv hevder renteøkningen er et ledd i en langsiktig plan for å drive bærekraftig.

– Akkurat nå har noen banker lavere boliglånsrente enn oss. Men dersom kundene ser på vårt tilbud over tid, mener jeg vi absolutt har en konkurransedyktig tjeneste, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, til NTB.

Samtidig som at DNB øker renteinntektene i andre kvartal, øker tap og engangskostnader.

– Kundene må bidra når det er tøffere tider i banken. Vi kan forvente at kapitalkravet vil bli økt ytterligere fra staten i tiden som kommer, sier Bjerke.

Huseiernes Landsforbund legger nå opp til et massesøksmål mot landets største banker. Foreløpig liker over 6.000 personer kampanjen på Facebook, mens over 100 personer har meldt seg på.

– Med dette søksmålet skal vi få klarhet i hvorvidt bankene har gitt feil begrunnelse for å heve renta, eller om staten lyver om at de ikke har hevet kravene for mye for bankene. Dersom bankene har oppgitt feil begrunnelse, skal de få betale hver eneste krone tilbake, sier Batta.

Kundene blir

Til tross for at det er blitt dyrere å ha boliglån i DNB, økte boliglånsporteføljen med 7 prosent fra første kvartal i år.

– Vi har ikke opplevd noen kundeflukt. Etterspørselen øker, og vi låner ut stadig mer penger, selv om utlånsveksten er noe redusert, sier Bjerke.

Samtidig har DNB jobbet med å kutte kostnader siden andre kvartal i 2012. Derfor har bemanningen blitt redusert med 1.000 årsverk, og reduksjonen vil fortsette med ytterligere 500 årsverk fram til 2015.