Nordmenn redder sommeren for reiselivet

Det er nordmenn som redder sommeren for mange norske reiselivsoperatører.

Hoteller i Vest-Norge melder om færre utenlandske gjester i år.

– Nordmenn som ferierer i eget land berget oss i fjor og i forfjor, og vi har stor tro på at det blir sånn i år også, sier Geir Solheim, som er avdelingsdirektør i NHO Reiseliv Nord-Norge.

Den siste uken har hoteller i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal meldt om dramatisk nedgang i besøkende fra utlandet, noe som har ført til tap av arbeidsplasser og mulige permitteringer, ifølge NRK.

Innovasjon Norge og NHO Reiseliv forteller at det er store forskjeller mellom regionene når det gjelder turistbesøk.

– Så langt i sommer har vi fått tilbakemeldinger om at det går veldig bra for noen, mens andre sliter. De stedene som tradisjonelt får besøk av en stor andel nordmenn tror sommeren skal gå greit, mens de som vanligvis har en overvekt av europeiske turister sliter, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Han understreker at eksakte besøkstall for sommeren ikke er klare ennå.

Færre med ferge

I Sør-Norge har antall fergeturister fra Danmark og Tyskland har gått ned de siste årene, ifølge Arild Ljådal i NHO Reiseliv Sør-Norge.

– Det har nok med eurokrisen å gjøre, tror han.

Likevel forteller hotellene i regionen om gode besøkstall for juni, men det er mye på grunn av norske turister.

– Det er nok det norske markedet som blir satset på mest framover, sier Ljådal.

Håper på charter

Nord-Norge har hatt en betydelig nedgang i bussturister fra Europa de siste årene.

– Det skyldes nok den økonomiske situasjonen i Europa, men også at folk ikke lenger gidder å sitte i en buss fra München til Nordkapp, sier Geir Solheim.

Onsdag ble det klart at det europeiske overvåkingsorganet ESA godkjenner en norsk støtteordning for charterreiser til Nord-Norge. Solheim håper fondet kan bidra til å øke antall charterflyginger inn til flyplasser som Bodø, Evenes, Bardufoss og Tromsø.

– Nord-Norge er veldig godt tilrettelagt for charterflyginger, med mange store flyplasser og spredt befolkning, sier han. (©NTB)