Desperat behov for teknisk kompetanse

Kritisk mangel på elkraftkompetanse kan forsinke planlagte milliardinvesteringer i kraftnettet i Norge.

Frem mot 2022 skal det investeres rundt 140 milliarder kroner i kraftnettet i Norge, men kritisk mangel på kvalifisert arbeidskraft kan bremse investeringstakten.

Konsernsjef Bjørn Frogner i Infratek tror de nødvendige reinvesteringene og nyinvesteringene kan bli forsinket som et resultat av mangel på arbeidskraft.

- Hele bransjen mangler både montører og ingeniører. Mange går av med pensjon i årene som kommer, men det rekrutteres for få til bransjen, sier Frogner.

Infratek er det største uavhengige entreprenørselskapet innen el-infrastruktur i Norge. Antallet oppdrag øker og selskapet har nå et ekstra fokus på å rekruttere nye medarbeidere. Første og fremst er det behov for ny fagarbeidere, men det er også behov for ingeniører, prosjektledere og avdelingsledere.

Ser muligheter i nabolandet

- Vi sliter med å få tak i energimontører i Norge. Derfor ser vi blant annet til den svenske delen av virksomheten vår for å få tak i den kompetansen vi trenger, sier Frogner.

Et rekrutteringsbyrå skal søke med lys og lykter etter 20 dyktige energimontører i Norge. Selskapet håper de samtidig kan oppmuntre svenske medarbeidere som er nysgjerrige og flyttbare til å se på muligheten for å søke de ledige stillingene i Norge.

- Vi gikk ut med en utlysning på intranettet for å forsøke å lokke noen av våre kompetente kolleger i Sverige over grensen. Nå har vi fått den første på plass i Kristiansands-området, og det fungerer veldig bra, sier enhetssjef Rune Johansen i Infratek.

Rekrutteringsbonus og lærlinger

Alle medarbeidere i Infratek oppmuntres også til å benytte sitt nettverk og anbefale Infratek som arbeidsgiver. Selskapet har innført en egen bonusordning for ansatte som tipser om potensielle ansatte som fører til ansettelse.

- I tillegg har vi nylig signert avtaler med 15 lærlinger i Oslo og Romerike som starter i august. Disse vil forhåpentligvis være del av den fremtidige arbeidsstyrken som sørger for at hovedstaden har en trygg og sikker strømforsyning, sier Rune Johansen.

 

Fakta

Kraftbransjen i Norge trenger rundt 1.500 nye ansatte årlig frem mot 2020.

Hele 30 prosent av de ansatte blir pensjonister frem mot 2020.

Norge står overfor en periode med store investeringer i kraftsystemet. En viktig årsak til investeringsøkningen er målet om å redusere klimagassutslipp og unngå en global temperaturøkning over to grader. EUs fornybarmål tar utgangspunkt i dette globale klimamålet, og Norge har inngått en avtale med EU om å øke fornybarandelen i landet fra omtrent 61 prosent i 2010 til 67,5 prosent innen 2020

Kapasiteten i nettet gir ikke lenger tilstrekkelig forsyningssikkerhet i flere deler av landet. Flere av regionene med svak forsyningssikkerhet har høy befolkningsvekst. Leveringskvaliteten er ikke tilstrekkelig god i flere av regionene, og spenningsnivåene er i perioder utenfor tillatte grenser.

Ifølge NAVs siste bedriftsundersøkelse mangler Norge 9.100 ingeniører.

Tall fra Samordna opptak i april, viser at søknadsmassen til realfagsutdanning øker i år. Totalt øker søkningen til teknologisk utdanning i år med 7,4 prosent. Dette fordeler seg med 7 prosent på ingeniør (treårig) og 7,8 prosent på master i teknologi.

Kilder: Infratek, Thema Consulting Group, Energi Norge

Om Infratek ASA:

Infratek er et ledende nordisk konsern innen bygging, drift og sikring av kritisk infrastruktur. Konsernet leverer et bredt spekter av tjenester innen strømforsyning, jernbanesystemer, fibernett, fjernvarme, belysning og tekniske høysikkerhetsløsninger. Infratek har 1700 ansatte i Norge, Sverige, Finland og Danmark, og omsetning i 2012 på NOK 2,8 milliarder. Infratek er notert på Oslo Børs.