Lytt til praktikerne

Bygningsingeniør Arve Romuld i Tradbo på Nordmøre går sterkt ut mot alle de nye bestemmelsene som gjelder boligbyggingen i et intervju med Byggeindustrien. Han er bekymret over alle kostnadene som nå lempes over på ungdommen som skal kjøpe sitt første hus. Han stiller mange spørsmålstegn til bygging av passivhus – og han etterlyser tiltak for den eksisterende boligmasse. Det er grunn til å lytte til dem som har skoen på, mener vi.

Skal man bygge etter passivhus-standard kan man gjøre det i de deler av huset som krever energi – dvs. kjøkken, bad og stue og oppholdsrom, men i følge Romuld er det helt bortkastet å bygge på samme måte når det gjelder boder, tekniske rom og soverom.

Romuld er kritisk til alle de nye Tekniske Forskriftene som kommer på løpende bånd. Kravene blir stadig tøffere. Hvor skal det ende, spør Romuld som driver selskapene Tradbo på Øydegard på Nordmøre og Romuld & Sønner AS i Kristiansund.

Han mener at de som står ute på byggeplassene og som har ansvar for oppføring av boligbygg burde blitt hørt i sterkere grad. Han mener at det i hovedsak er skråsikre byråkrater og teoretikere som lager alle de nye bestemmelsene. Hadde praktikerne blitt tatt med på råd på et tidligere tidspunkt kunne man ha spart seg betydelige byggekostnader.

Han sender en utfordring til politikerne om at det snart må komme inn mer sunt bondevett når det gjelder boligbygging.

For vår del synes vi er det viktig at dette blir debattert på en saklig og god måte. Vi ser så alt for ofte at både politikere, byråkrater og forskere går i skyttergravene så snart det kommer utspill fra dem som tross alt skal bygge husene.