Vil ha brannsikre utleieboliger

Beboere i utleieleiligheter bør foreta jevnlig egenkontroll av utstyret som skal varsle og slukke brann, oppfordrer fagfolk. Det antas at mange dropper anbefalte sikkerhetsrutiner.

– Ved utleie av en bolig er det eier som har ansvar for at slukkeutstyr og røykvarsler er på plass, men den løpende egenkontrollen må leietakeren selv ta seg av. Det er viktig for brannsikkerheten at dette faktisk blir gjort, sier Espen Tytlandsvik, daglig leder i Leiebolig Utleie AS.

Selskapet forvalter over 1600 utleieboliger i Oslo og Akershus, og påser alltid at brannsikringsutstyr finnes i boliger som tilbys for utleie.

– Men leietaker må selv bytte batteri i røykvarsleren hvis det trengs, og sjekke slukkeutstyret. Hvis man har et pulverapparat bør dette jevnlig snus på hodet et par ganger, gjerne hver tredje måned, for å hindre at pulveret klumper seg i kolben. Dette er vi redd mange dropper, sier Tytlandsvik.

Heller ikke Brannvesenet tror folk flest snur pulverapparatene sine så ofte som ønskelig.

Lite kjent
– Vårt inntrykk er at betydningen av denne rutinen ikke er så godt kjent. Om leietakere som bare bor midlertidig i en bolig passer på å følge opp dette er vel noe tvilsomt, sier Fred Ekberg, fungerende leder for Boligseksjonen i Brannforebyggende avdeling, Brann- og redningsetaten i Oslo.

Slukkeutstyr har vært påbudt i alle norske hjem siden 1990. Pulverapparatene kom tidlig på markedet, og Ekberg regner med at det fortsatt finnes flest av disse.

– Derfor er det viktig at alle blir klar over at de ikke bare kan bli stående innerst i et skap hvis man skal være sikker på at de virker den dagen det blir bruk for dem, sier han.

Alle typer slukkeapparater trenger en kvartalssjekk.

Gode rutiner
– Man må undersøke om trykkmåleren står på grønt felt, at splinten sitter i som den skal og at det ikke er hull eller sprekker i slangen.

Leiebolig Utleie er opptatt av at slike rutiner følges også når andre enn eier bor i boligen.

– Brannsikkerhet er et tema i forbindelse med innflytting, men beboerne må selv lage seg rutiner for å påse at alt er i orden gjennom botiden. Dette handler jo om deres egen trygghet og sikkerhet, sier Espen Tytlandsvik.

Hvert femte år skal et slokkeapparat også kontrolleres av fagfolk, ifølge Brann- og redningsetaten.

– I egne nyhetsbrev til kunder kommer vi til å minne om viktige forhold knyttet til brannsikkerhet, sier Espen Tytlandsvik i Leiebolig Utleie.