Fagforbundet med voldsomt angrep på høyresiden

Fagforbundet tegner et svært dystert bilde av konsekvensene hvis landet får en ny regjering til høsten. – Skremsler av verste sort, svarer Frps Robert Eriksson og Høyres Bent Høie.

– Fagforbundet gir oss ikke engang anerkjennelse for at vi er tydeligere enn noen gang på at vi respekterer arbeidslivets organisasjoner. Vi har justert politikken i tråd med deres ønsker og er klare på at vi vil beholde fagforeningsfradraget på dagens nivå, sier nestleder Bent Høie i Høyre til NTB.

Han er mest oppgitt over skremmebildet Fagforbundet tegner av hva en blå regjering vil gjøre hvis den kommer til makten, men også skuffet over forbundets sterke leder. Bildet til Jan Davidsen er i beste fall fortegnet, i verste fall er det fullt av faktiske feil, mener Høie og Robert Eriksson i Fremskrittspartiet.

Høyre og Fremskrittspartiet i regjering kommer til å rasere offentlig tjenesteyting og sterkt svekke arbeidsmiljøloven, ifølge brosjyren med tittelen «Når de blå styrer». Den dumpet denne uka ned i postkassene til alle Fagforbundets – det største forbundet i LO – 340.000 medlemmer.

– Dette er skremsler av verste sort, sier Eriksson.

Søpla flyter
Den norske velferdssamfunnet står i fare med en blåblå regjering, ifølge Davidsen.

«Det er ikke skremselspropaganda å si fra om dette. Et regjeringsskifte til blått vil forandre både arbeidslivet og samfunnet slik vi kjenner det. Til det verre for folk flest», skriver Davidsen i lederartikkelen i brosjyren.

Påstanden er blant annet begrunnet med hvordan borgerlige byråd og kommunestyreflertall har konkurranseutsatt offentlige tjenester, og hva dagens opposisjonspartier har vedtatt i sine partiprogrammer for neste stortingsperiode.

I Oslo har eksempelvis et høyredominert byråd satt ut eldreomsorgen, renovasjon og parkvedlikehold på anbud: «Ansatte og beboere får det verre. Det er for få sykehjemsplasser og pårørende fortviler. Søpla flyter i hovedstaden ... Mange som trenger hjelp fra kommunen får det ikke. Kommunale tilbud legges ned», skriver Davidsen.

Høyre har hatt byrådsmakten i Oslo siden valget i 1997, de siste 13 årene i forskjellige koalisjoner med Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

– Tull og vås
Davidsen mener resultatene av borgerlig politikk lokalt er en er indikasjon på hva vi har i vente nasjonalt hvis de samme partiene kommer til regjeringsmakt.

Brosjyren omtaler blant annet da pleie- og omsorgssektoren i den Frp-dominerte kommunen Austevoll i Hordaland ble privatisert. Da mistet de tidligere kommunalt ansatte sentrale pensjonsrettigheter ved overgang til privat ansettelse. Men problemet ble rettet opp da fagforeningen påviste det, poengterer Eriksson.

– Jeg skulle ønske vi kunne en redelig, politisk debatt med fagbevegelsen. det som kommer fram i denne brosjyren er bare tull, vås og usannheter. Det er en panisk og uverdig måte å fremstille Frp og Høyre på, sier han.

Høie påpeker et lignende forhold i artikkelen fra Asker i Akershus, om hvordan Ragn Sells leide inn polsk arbeidskraft fra Adecco da renovasjon ble konkurranseutsatt. Da Fagforbundet anmeldte kommunen for omfattende brudd på arbeidsmiljøloven og sosial dumping, ryddet Høyre-styret opp.

– Vi har ikke rukket å gjennomgå alle eksemplene på grunn av ferieavvikling i de aktuelle kommunene, men jeg stiller store spørsmål ved om brosjyren gir et korrekt bilde med disse eksemplene, sier han. (©