Fanger opp ungdom uten tilbud

For fire år siden sto 10.000 ungdommer mellom 15 og 21 år uten jobb eller skoleplass. De var «ukjente» for myndighetene og ble ikke fulgt opp.

To år senere var antallet halvert, og utviklingen fortsetter i riktig retning. Nye tall fra oppfølgingstjenesten i fylkene viser at antallet såkalt ukjente ungdommer er redusert til 1.500 ved utgangen av forrige skoleår.

– Jeg er kjempefornøyd med arbeidet som til nå er gjort ute i fylkene og i Nav, men vi er ikke i mål, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til NTB.

Hun mener Ny Giv-prosjektet må tilskrives en stor del av æren for utviklingen. Prosjektet har til hensikt å fange opp ungdommer som står utenfor jobb og skole.

– Samarbeidet mellom oppfølgingstjenesten og Nav er blitt mye bedre. Nå har fylkene kontroll på 92 prosent av de 19.900 ungdommene i målgruppen. Det er en forbedring på 12 prosentpoeng fra samme tid i fjor, sier Halvorsen.

Ukjente
Oppslag i VG bidro i sin tid til å rette søkelyset mot problemstillingene som knytter seg til ungdommer som av ulike grunner har havnet utenfor systemet.

– Det ringes rundt til alle som er i målgruppen. Om nødvendig også til foreldre og andre i omgangskretsen, men noen har man altså ikke klart å få tak i, sier Halvorsen.

Ifølge rapporten fra oppfølgingstjenesten, som legges fram torsdag, har 45 prosent av ungdommene i målgruppen kommet i aktivitet. Dette omfatter blant annet jobb, skole og ulike tiltak gjennom Nav-systemet. 20 prosent er fremdeles under veiledning, mens 27 prosent står utenfor aktiv oppfølging. Dette kan blant annet dreie seg om ungdommer som er i militæret, nettopp har fått barn eller tar utdanning som ikke gir formell kompetanse, som folkehøyskole.

Men det kan også dreie seg om ungdommer som er syke, har rusproblemer eller sitter i fengsel. 8 prosent av de 27 prosentene havner i denne gruppen.

– Utsatt ungdom
Rapporten identifiserer en gruppe på 3.300 ungdommer som spesielt utsatt. Det er unge som myndighetene ikke klarer å skaffe et tilbud til, som er syke eller i institusjon eller takker nei til oppfølging.

– Antall ukjente ungdommer fortsetter å gå ned, fra et allerede relativt lavt nivå. Det er grunn til å tro at det er de ungdommene det er tyngst å få tak i som står igjen nå, og at det vil bli stadig mer utfordrende å få dette tallet ned, konkluderer oppfølgingstjenesten.

Oversikten viser at variasjonen mellom fylkene er stor. I Oslo og Buskerud er andelen ukjente ungdommer henholdsvis 21 og 20 prosent, noe som bekymrer kunnskapsministeren.

– Det er særlig i de store byene vi har et stykke å gå, erkjenner hun.

I Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane er ingen unge mellom 15 og 21 definert som ukjente for myndighetene. I gjennomsnitt blir det også færre gjengangere – altså ungdommer som er i oppfølgingstjenestens målgruppe to skoleår på rad. I fjor var denne andelen 41 prosent, nå er den 38.

Andelen gjengangere er minst i Oslo og Sogn og Fjordane, mens den er størst og økende i Østfold og Akershus.

– Dette er noe vi har et særlig blikk på, men vi må regne med at det for enkelte vil ta mer enn ett år før de er ute av oppfølgingstjenestens målgruppe. Vi kan ikke regne med at antallet gjengangere kommer ned i null, sier Halvorsen.