Dagens byggeregler fordyrer boligene

- Mange av de nye bestemmelsene for boligbygging er helt bak mål. Hvorfor krever man passivhus-standard når kanskje 80 prosent av dem som bor i boligene sover med åpent vindu, spør bygningsingeniør Arve Romuld som har mer enn 36 års fartstid fra byggenæringen.

- Det må da være bedre at man lager egne soner i nye boliger. I de rommene hvor man bruker mye energi til bl a oppvarming som kjøkken, stue og bad kan man gjerne bygge etter passivhusstandard. Men det er helt bortkastet å bygge på samme måte når det gjelder boder, tekniske rom og soverom, sier Romuld som driver selskapene Tradbo på Øydegard på Nordmøre og Romuld & Sønner AS i Kristiansund.

Kostbart for ungdommen
- Dagens byggeregler gjør at det blir veldig kostbart for alle unge som skal inn på boligmarkedet. De vil i sin levetid ikke få noen som helst gevinst av at det bygges etter passivhus-standarden. Lønnsomheten vil kanskje komme etter at husene har stått der i 90 år.

- Mange av de nye kravene som har kommet gjennom ulike Tekniske Forskrifter, er helt unødvendige. Vi bygger i dag 30 000 boliger i året – men det står vitterlig mer enn 3 millioner gamle leiligheter som sårt trenger oppgradering. Og når det gjelder de mange TEKène som kommer på løpende bånd - Hvor skal dette ende? Vi har ikke før satt oss inn i bestemmelsene for en Teknisk Forskrift før det kommer en ny. Mye av dette er skrivebordsarbeid. De som lager bestemmelsene kan umulig ha vært mye på en byggeplass, mener Romuld.

- Det må være mye bedre at man heller legger forholdene til rette for å gjøre alle de husene som allerede står der bedre i forhold til energisløsing. Mange gamle boliger kan med enkle grep få en helt annen bostandard, men da må det komme støtteordninger som gjør dette interessant for folk flest. Her må Enova komme på banen med helt andre tilbud enn i dag. Det må også komme på plass med rotfradrag som gjør at mye av restaureringsarbeidet som allerede foregår kan skje hvitt og ikke svart som nå. Det vil også trygge mange jobber i den seriøse delen av byggenæringen, sier han.

- Ellers er det merkelig at man skal bygge etter samme krav til isolasjonsmengde om huset ligger i vårt distrikt (som kanskje har noe av den høyeste middeltemperaturen i landet) enn på Finnmarksvidda eller på Røros.

Optimisme på Nordmøre
Romuld & Sønner AS drev tidligere mye med produksjon av dører og vinduer. Nå har man en byggevarebutikk i Kristiansund hvor man også har noe snekkervirksomhet. Denne bedriften omsetter for 15 millioner kroner og har seks ansatte.

I fjor overtok Romuld gjennom Romuld & Sønner 75 prosent av aksjene i Tradbo AS på Øydegard i Tingvoll kommune. Denne bedriften ble etablert for 30 år siden. I dag er det 21 ansatte – og bedriften omsetter for 29 millioner kroner i året.

Man har nå solgt seg ut fra Fjordsenteret som ble bygget for noen år siden. Nå foreligger det store planer for utvikling av dette senteret. Rundt senteret er det også planer om bygging av nye eldreboliger. På Einset som ligger like i nærheten er det bygget opp et stort boligfelt. For øyeblikket holder man med på å føre opp et Vestlandshus i dette området. Man har også flere andre boliger under oppføring i kommunene rundt. Det er kapasitet til å bygge ti eneboliger i året. Tradbo har også bygget mange hytter. Tingvoll er en stor hyttekommune.

Ellers jobber man mye med restaurering både på hus og hytter. Man har også hatt flere større bygg. For tiden jobber man med en større barnehage på Straumsnes. Dette er som underentreprenør for Br. Røsand AS.

Færre vil bygge arkitekt-tegnede bygg
- Ellers er det interessant å merke seg at det blir stadig færre som regner på arkitekt-tegnede hus. Bakgrunnen er kanskje at mange bygningsfirma har brent seg på slike prosjekter. Det kan være mange spesielle løsninger som krever mye arbeid. Det er ikke alltid like enkelt å kalkulere slike jobber. Da er det nok mange som heller foretrekker å bygge ferdighus eller hus som man er vant til å bygge, sier Romuld.