Uviss framtid for Nasjonalgalleriet

Det er ikke gitt at det blir kunst i Nasjonalgalleriet etter 2020. Etter at Stortinget har vedtatt et nytt Nasjonalmuseum, er framtiden for det ærverdige bygget høyst usikker.

Fakta om Nasjonalgalleriet

*Etablert i 1837.

*Er en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Museet skal flytte inn i et nybygg på Vestbanen i 2019.

* Nasjonalgalleriet har landets største offentlige samling av malerier, tegninger og skulpturer.

* Har et eget Munch-rom med en stor Munch-samling, blant annet «Skrik» og «Syk pike».

*Eies av staten gjennom Statsbygg.

– Hva som skjer med Nasjonalgalleriet blir en viktig kulturkamp framover. Det er et stort kunstnerisk, og ikke minst folkelig, engasjement i denne saken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Stortinget vedtok 6. juni med stort flertall at det skal bygges et nybygg for Nasjonalmuseet på Vestbanen til 5,3 milliarder kroner. Dette blir Norges største kunstbygg og skal stå ferdig i 2019. Kunsten som i dag er samlet i Nasjonalgalleriet, skal etter planen inn i nybygget.

Fortsetter kampen
Trine Skei Grande sier at kampen for å beholde Nasjonalgalleriet som en del av Nasjonalmuseet ikke er over.

– Vi kommer ikke til å gi opp denne saken, sier Skei Grande.

Hun ser for seg at Nasjonalgalleriet kan brukes til å vise deler av Nasjonalmuseets samling, som det ellers ikke vil bli plass til i det nye museumsbygget på Vestbanen.

Også Fremskrittspartiets Ib Thomsen taler varmt for å beholde Nasjonalgalleriet som en del av Nasjonalmuseet. Heller ikke han mener kampen er tapt, og tror at mye kan skje før bygget står ferdig i 2019.

– Kanskje blir Nasjonalgalleriet likevel en del av det nye museet. En kan aldri vite. Det er langt fram til det er ferdig. Det finnes ikke et nasjonalgalleri i hele Europa som har forlatt en tilsvarende bygning for å flytte inn i et moderne nybygg, sier Ib Thomsen.

Nasjonalgalleriet ble fredet i fjor. Men Riksantikvaren presiserer at selve utstillingene ikke kan fredes. Fremskrittspartiet foreslo i stortingsdebatten om Nasjonalmuseet å frede Munch-rommet, men forslaget fikk kun partiets egne stemmer. Heller ikke Venstre stemte for.

– Vi er ikke for å frede bildene. Men jeg synes det er smått å flytte fra et så viktig bygg. Det er som om man da man bygde Tate Modern i London, skulle ha lagt ned Tate. Det mener jeg er en feil tankegang, sier Trine Skei Grande.

Beroliger
Venstre fikk heller ikke flertall i Stortinget for sitt forslag om fortsatt å beholde Nasjonalgalleriet som visningssted, organisert som en del av Nasjonalmuseet. Høyre var enig i sak, men ikke tidspunkt:

– Det er viktig for oss at Nasjonalgalleriets gamle bygg blir satt inn i en sammenheng som absolutt rimer med det som er Venstres forslag. Men at den eneste opsjonen skal være å organisere dette som en del av Nasjonalmuseet i fremtiden, er nok et stadium som jeg opplever blir passert i denne sakens behandling, sa Høyres Olemic Thommessen i stortingsdebatten.

Men også han er bekymret for den framtidige bruken av Nasjonalgalleriet.

– Framtiden for Nasjonalgalleriets gamle bygning er nokså åpen når det gjelder bruk, selv om jeg håper vi alle kan være enige om at bruken må ses i sammenheng med det som i lang tid har vært byggets intensjon og byggets plass i norsk kulturhistorie, sa Thommessen.

Og ble beroliget av kulturminister Hadia Tajik (Ap):
– Representanten for Høyre er urolig for hva en vil gjøre med det gamle Nasjonalgalleriet – hvordan det vil bli brukt i framtiden. Jeg vil minne om at det ikke vil være mulig å ta i bruk Nasjonalgalleriet til andre formål før tidligst i 2020, noe som gir oss cirka sju år på å finne en god bruk. Jeg føler meg trygg på at det vil vi klare å gjøre, sa Tajik da Stortinget ga sitt endelig ja til nytt bygg for Nasjonalmuseet.