Full fres for asfaltfresing

Sommeren er ikke ferietid for de som jobber med asfaltfresing

Et av Norges største asfaltfresefirmaer, Asfaltfres i Vikersund, har de fleste av maskinene sine i virksomhet.

-Ja, vi ligger ikke akkurat på latsiden nå. De fleste av de 16 maskinene våre går for full fres, sier deleier og maskinfører i Asfaltfres AS, Bent Skuterud til Byggeindustrien.

Siden 2002
Sammen med Morten Strand og Arne Strand kjøpte Skuterud LK Asfaltfres i 2002. Siden den gang har ordretilgangen økt jevnt og trutt.

-Nå har vi mannskap i Molde der vi freser flyplassen, og vi har nettopp avsluttet en jobb på E18 mellom Drammen og Tønsberg. Ellers har vi hatt jobber på Vestlandet i sommer, sier Skuterud.

-Wirtgen best
Majoriteten av maskinparken til Asfaltfres består av fresere fra tyske Wirtgen.

-Vi er veldig godt fornøyd med Wirtgen-freserne. Det som er viktig, er at vi kan bestille maskinene med det rette utstyret og de motorene vi ønsker. Wirtgen er vel de som har drevet lengst i dette markedet, og spesielt med nivelleringssystemet på selve fresen, ligger Wirtgen lenger fremme enn konkurrentene, sier maskinfører Johan Sandnæs.

Mindre støv og støy

De nye maskinene er også langt bedre enn det de var bare for noen få år siden, både når det gjelder oppvirvling av støv og når det gjelder støynivå.

-Vi bestiller også maskinene våre med avsug, og vi freser med vann for å redusere støvmengden. Det er også vesentlig bedre kjørekomfort på dagens maskiner, sier Sandnæs.

Kan ikke permittere
De 19 ansatte i Asfaltfres AS har mer enn nok å gjøre fra mai til desember, men etter at de nye permitteringsreglene ble innført, kan ikke firmaet permittere folk vinterstid til tross for liten arbeidsmengde.

- Dette er et problem for oss og for resten av bransjen, også fordi vi i Asfaltfres bare vil ha norsk arbeidskraft som både er mer stabil og som vi selv kan lære opp fra bunnen av, sier Skuterud.

Stabil ordretilgang
Ordretilgangen til Asfaltfres er stort sett stabil, ifølge kundemottaker og arbeidsfordeler Gunnar Gjersrud.

-Jeg tror kundene våre liker å bruke oss fordi vi har hatt det samme mannskapet fra år til år - en solid arbeidsstokk som kundene våre stoler på, sier Gjersrud til Byggeindustrien.

Blant asfaltentreprenører er blant andre NCC Roads og Lemminkäinen faste kunder, og blant maskinentreprenører er blant andre Isachsen og Hæhre på kundelisten.