OL-budsjettene sprekker alltid

Siden 1960 har alle olympiske leker vært kraftig underbudsjettert. Kostnadsoverslagene har alltid sprukket, men byrådet i Oslo mener likevel at budsjettet for et eventuelt Oslo-OL i 2022 kan holdes.

Forskere ved universitetet Oxford i England mener at olympiske leker nesten alltid underbudsjetteres med vilje, skriver Klassekampen.

En studie som ble publisert i fjor viste at alle OL-arrangementene siden 1960 i gjennomsnitt har hatt en budsjettsprekk på 179 prosent. Forskerne mener at budsjettsprekkene ikke kan forklares med feilberegninger eller tilfeldigheter, og mener derfor at lekene med vilje budsjetteres for lavt tidlig i prosessen.

Oslo kommune har budsjettert med at et OL i Oslo i 2022 vil medføre offentlige utgifter på mellom 20 og 23 milliarder kroner. I tillegg kommer idrettens og statens bidrag til arrangementet.

OL-byråd i Oslo, Ola Elvestuen (V), er optimistisk når det gjelder kommunens mulighet til å unngå sprekk i OL-budsjettet.

– Fordelen vår er at mange av investeringene allerede er gjort. Vi mener disse tallene er godt kvalitetssikret, og de skal da ikke endres i etterkant, sier Elvestuen til Klassekampen.

Forrige gang Norge arrangerte OL, i Lillehammer i 1994, sprakk det opprinnelige budsjettet med flere milliarder kroner. (©NTB)