Ja til flere små leiligheter

Nå kan det bli bygget flere små leiligheter i Oslo. Det samme bør skje i andre byer. Det vil gjøre at man bygger leiligheter som det virkelig er etterspørsel etter. Den normen man har brukt i hovedstaden har ført til at man har bygget alt for mange store leiligheter som det nesten er umulig å selge.

Øker man tilbudet på mindre leiligheter vil man også få et prisnivå som gjør det mulig både for førstegangskjøpere og andre å skaffe egen leilighet. Vi har aldri skjønt dette med de store leilighetene midt i byen. Noen har vært opptatt av at barnefamilier skal etablere seg der, men hvilke oppvekstvilkår er det for barn midt i en by?

For seks år siden vedtok bystyret at halvparten av alle nye leiligheter i sentrum skulle være på mer enn 80 kvadratmeter. Målet var at de unge aleneboerne ikke skulle fylle sentrum, men at det skulle bygges for barnefamiliene også, skriver Aftenposten. Men slik ble det ikke.

Ifølge en rapport OBOS, Selvaag og flere andre utbyggere står bak, har det ikke vært barnefamiliene som har kjøpt de store leilighetene i sentrum. Etterspørselen etter de små leilighetene har vært klart størst.

Men nå vil byrådet øke andelen små leiligheter på bekostning av de store. Og de minste leilighetene kan bli mindre.

Vi tror at man i løpet av kort tid kan bygge mange nye mindre leiligheter i indre by. Det er mange enslige mennesker i Oslo. I indre by er andelen mennesker som lever alene 65 prosent!

Bård Folke Fredriksen (H), byråd for byutvikling i Oslo, har hele tiden vært imot den rådende leilighetsnormen. Det nye nå er at Venstre har snudd, og støtter H, KrF og Frp. Sammen har de flertall, skriver Aftenposten.