- Hvilket byggemateriale er det beste?

Spørsmålet stilles av konsernsjef i Moelven Industrier, Hans Rindal, i denne bygg.no-kommentaren.

Selv om jeg er representant for en byggevareleverandør og skal selge våre varer, har jeg tro på at kunden som regel vet best hva som trengs for å skape et godt rom i ordenes videste forstand, enten det er et inne- eller et uterom.

Jeg skal derfor være forsiktig med å ha veldig bestemte meninger på kundens vegne.

Likevel – skal en ha et fundament som skal ta tunge laster, er ofte armert betong et godt valg. Har en behov for flater som slipper inn lyset, er glass utvilsomt et aktuelt alternativ.

Trenger en et materiale som leder strøm, er valget ofte kobber. Slik finnes det flere opplagte svar, men mange tilfeller kan oppgaven løses med bruk av flere materialer.

Selv om vi i Moelven ofte har mye tre i det vi leverer, leverer vi også løsninger basert på mange andre materialer og vi vet godt at en kan bygge uten å bruke særlig mye tre.

Jeg er en stor tilhenger av funksjonsorienterte byggeforskrifter, forskrifter som i prinsippet tillater løsninger basert på et hvilket som helst materiale, bare funksjonskravene er oppfylt.

Dette er et motiverende utgangspunkt for vårt daglige arbeid sammen med krevende kunder, der vi forbedrer våre produkter slik at blir en naturlig del av gode rom i flere og flere sammenhenger. Det er også klart at gode rom ofte skapes når flere materialer kombineres.

Hva er så treets fortrinn? For det meste kan jo også bygges nesten bare av tre.

De åpenbare svarene er at det er velegnet til både konstruksjon, eksteriør og interiør, det er lett å bygge med, det er fleksibelt, miljøvennlig og varig.

Det dypeste svaret tror jeg imidlertid en finner om en leter etter tre i prosjekter som nesten ikke har brukt tre.

Kommer du inn i et kongressenter midt i en stor by i et land med byggetradisjoner basert på alt annet enn tre, finner du kanskje ikke treet før du står på podiet. Sjansen for at du da står på parkett og holder i en talerstol av tre, er ganske stor.

I generelle termer kan en si at jo nærmere mennesket du kommer, jo større er sjansen for at du finner tre – for det er noe menneskelig ved det.

Siden gode rom skal være gode for mennesker, blir ofte det naturnære og menneskelige byggematerialet ett av valgene.