Boligprodusentene tror forenklinger vil komplisere

Noen positive anslag, men regjeringens forslag til forenkling av byggereglene minner mest om hastverkarbeid, mener Boligprodusentenes Forening.

I slutten av forrige uke sendte kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ut høringsutkast med forenklinger i byggesaksdelen av plan- og bygningsloven.

I det over 100 sider lange dokumentet, foreslår departementet blant annet å kutte ut den kommunale saksbehandlingen av garasjer og mindre tilbygg som er i samsvar med plan- og regelverk.

Sakene skal i stedet kun registreres i kommunen, og byggeprosjektet kan settes i verk etter tre uker.

Mikroskopiske endringer
Flotte ord, ifølge administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, men han mener regjeringen har satt så omfattende begrensninger til hvilke saker som kan fritas søknad at endringene bare vil føre til mer forvirring ute i kommunene.

– Det største problemet er at de byggprosjektene som unngår søknad og kommer inn under registreringsparaplyen, må være lagt inn i en detaljplan. Denne planformen ble innført så sent som i 2009 og er knapt nok tatt i bruk ute i kommunene.  Når man setter slike begrensinger, så kommer disse endringene til å bli mikroskopiske, sier Per Jæger til Byggeindustrien.

Om endringene blir innført, frykter han konsekvensen blir mer byråkrati.

– Kommunene blir bare enda mer usikre på hva de skal gjøre. For meg virker dette lite gjennomarbeidet og mer som et valgkamputspill som måtte ut før sommeren, sier Jæger.

Burde gått bredere
I dag finnes det tre typer byggesøknadsklasser i Norge – søknad med ansvarsrett, søknad uten ansvarsrett og tiltak uten søknad.

Nå ønsker altså regjeringen en fjerde post som heter registrering. Det er her regjeringen ønsker å plassere garasjer og småtilbygg, som i dag hører til klassen søknad uten ansvarsrett. Endringene burde gjelde langt flere typer bygg, mener Boligprodusentene.

– Det man bør gjøre er å flytte alt som i dag ligger under søknad uten ansvarsrett over til registrering, med unntak av landsbruksbygg inntil 1.000 kvadratmeter. Den type bygg burde uansett ligge under søknad med ansvarsrett, men dette er jo Senterpartiet i et nøtteskall, sier Jæger syrlig.

Positive endringer
Men helsvart er ikke høringsdokumentet som ble sendt ut før helgen, mener Boligprodusentene.  Jæger mener registreringstanken er god, og han er dessuten positiv til at Navarsete & Co vil gjøre endringer på reglene rundt nabovarsel. Dersom du har detaljreguleringer i bunn, skal du ikke lenger være nødt å nabovarsle byggeprosjektet ditt.

– Det er positivt at man har satt i gang dette, men også her er begrensningene såpass omfattende at det vil gjelde altfor få saker. Man burde vært mye tøffere og sagt så lenge du bygger innenfor gjeldende reguleringsplan, så slipper du å varsle naboene, mener Jæger.