Solberg har en plan

Høyre-leder Erna Solberg har en plan for hva hun vil gjøre aller først, dersom hun blir statsminister etter høstens valg.

– Selvfølgelig planlegger vi for viktige saker vi skal gjøre raskt. Vi har ligget an til seier så lenge, så det er klart at vi har tenkt. Kortere helsekøer, bedre lærere og mer vei raskere, er saker vi må begynne på med en gang vi kommer i regjering, sier Erna Solberg til NTB.

– Hvordan?

– Det kommer valgkampløfter i løpet av valgkampen. Vi har ikke tenkt å vinne dette valget uten klare løfter. Etter å ha brukt åtte år i opposisjon på å utforme politikk, mangler det jo ikke på ting vi har lovet å gjøre, sier Høyre-lederen.

Midtstreken avgjør
Selv om opposisjonspartiene samlet har rundt 10 prosentpoengs forsprang til de rødgrønne, hevder Solberg at hun ikke tar seieren på forskudd. Tvert om tror hun det kan bli jevnere enn det ser ut til på målingene i dag.

– Jeg tror det holder, men vi tar ikke seieren på forskudd. Vi skal kjempe til siste valglokale stenger. Derfor fordeler vi heller ikke verv og posisjoner nå, sier hun.

At Høyre samtidig kan bli landets største parti for første gang på 89 år, er visstnok ikke noen målsetting.

– Det vil være gøy, artig og historisk om det skjer. Men det er ikke der vi har lagt listen for om dette blir suksess eller ikke. Det som er avgjørende, er midtstreken i norsk politikk og om det er grunnlag for et skifte av regjering.

Vanskelig tydelighet
Solbergs plan for å forene de fire opposisjonspartiene er å snakke mest mulig om fellesstoffet og så lite som mulig om det de ikke er enige om.

Det er ikke alltid så enkelt når Frp-leder Siv Jensen hamrer inn sitt partis hjertesaker med et tilleggsbudskap om at det er viktigere for Frp med noen klare seire enn en utvannet politikk.

– Det er vanskelig for de andre når ett parti har veldig tydelig politikk på områder der alle de andre er uenig. Og hvis det er fritt spillerom for alle hele tiden til å spille inn og stå på sine saker, så blir det vanskeligere å finne kompromisser, sier Solberg.

Hun unngår å komme med eksempler:

– Jeg tror alle kan se hva det dreier seg om, sier Høyre-lederen, og ramser heller opp politikk der hun mener at det er enighet om retningen, men uenighet om doseringen, og hvor det derfor blir enklere å finne løsninger: graden av valgfrihet for familien, omfanget av statlig styring og skattedoseringen.

Naturlov
– Uansett får vi aldri løst dette før vi sitter i regjering og velgerne har sagt sitt. Løsningen finnes ved å sette fokus på det vi er mest enige om. Du må bygge en regjering på enighetspunktene, for det er der du finner limet mellom partiene.

Så får Solberg heller slite med at journalister lager lange lister over saker der Frp er på kollisjonskurs med de tre andre mulige regjeringspartiene. Hun tror nemlig at noe av det vil endre seg etter 9. september.

– Noen av oss har jo sittet i regjering før, og vi vet at ting kan ta lengre tid enn man tror, og at motforestillingene kan være annerledes på innsiden, sier hun.

Dessuten:

– Jeg tror ellers det både er plass til kompromisser og klare seire i en koalisjon. Når Stoltenberg snakker seg varm om kompromissets fordeler, er nok det fordi dette er nytt for Arbeiderpartiet. Høyre har – med to unntak for mange år siden – kun sittet i samarbeidsregjeringer. For oss er kompromisset naturens lov i regjeringsdeltakelse.