Største månedlige fall i industrien på fire år

Aktiviteten i norsk industri falt så kraftig i juni at vi må tilbake til 2009 for å finne like svake tall.

Det viser den såkalte PMI-en for juni. Den falt fra 52,3 i mai til 46,7 i juni, ifølge Danske Bank, som utarbeider indeksen i samarbeid med NIMA (Norsk forbund for innkjøp og logistikk). PMI er en vektet indeks, som betyr at tall under 50 betyr fall i aktiviteten, mens tall over 50 betyr vekst, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

– Det har vært et kraftig fall i aktiviteten, og det skyldes først og fremst redusert ordreinngang for industrien som leverer til hjemmemarkedet, sier Jullum til NTB.

Svakt hjemmemarked
Innkjøpssjefindeksen, eller Purchasing Managers Index på engelsk, er utarbeidet på basis av fem faktorer, hvor spesielt ordreinngangen veier tungt. Produksjonsindeksen falt til 46,6 i juni fra 54,9 i mai, ordreindeksen til 42,1 fra 53,1 i samme periode og sysselsettingsindeksen til 47,8 fra 50,6.

Leveringstid fra underleverandører og lager av innkjøpte varer steg svakt.

Hele fallet i PMI skyldes et svakt hjemmemarked. Eksportindustrien opplever på sin side en liten økning.

Nullvekst
Jullum understreker at en teknisk feil førte til færre svar fra utvalget av bedrifter som deltar i de månedlige undersøkelsene. Junitallene må derfor tolkes forsiktig.

– Indeksen varierer fra måned til måned, så det er ikke mulig å si at junitallet indikerer en dypereliggende tendens. Ser vi på gjennomsnittet for de to siste kvartalene, har indeksen falt til 49,2 i andre kvartal, fra 49,6 i første, sier Jullum.

Gjennomsnittstallene for de fem siste kvartalene viser omtrent nullvekst i industriaktiviteten, ifølge Jullum.