Fra paradeplass til anleggsplass

I hele sommer og utover høsten vil Slottsplassen være et stort anleggsområde. Til neste års grunnlovsjubileum kan både gardister og barnetog paradere på nytt dekke.

– Fint vær, ingen klager og ingen skader. Så langt har alt gått etter planen, sier prosjektleder Haavar Vive i Statsbygg da Byggeindustrien får slippe innenfor sperregjerdene og besiktige de pågående arbeidene på Slottsplassen i midten av juni.

Arbeidet med å rehabilitere landets fremste paradeplass pågår for fullt, etter at anleggsmaskinene gjorde sitt inntog foran det kongelige slott 21. mai.

Til 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 skal både Slottsplassen og Slottsbakken gjenoppstå i ny drakt. En total rehabilitering skal sørge for nytt stabilisert dekke og nytt dreneringssysstem. Dermed skal de årelange problemene med skjemmende grus som renner ned fra Slottsplassen i regnvær og tetter ledningsnett og sluk, opphøre.

Statsbygg leder rehabiliteringen, i nært samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune. Anleggsgartnerfirma Steen og Lund har generalentreprisen på prosjektet.

Etter vel én måneds drift kan Haavar Vive i Statsbygg bekrefte at arbeidene går etter planen:

– Vi har så langt ikke støtt på noe uforutsett. Vi visste på forhånd at det var endel forurensede masser i grunnen, og mye av det er allerede fjernet. Totalt skal 15.000 kubikkmeter kjøres til deponi, sier han til Byggeindustrien.

Vive forteller at hele arealet graves opp, og gammel grus og asfalt ned til 45 cm blir fjernet. Deretter legges nye bærelag med pukk og asfalt, og til slutt et toppdekke av grus stabilisert med et gjennomsiktig bindemiddel (se faktaramme).

Grusen «limes» fast
I prinsippet blir grusen «limt» fast til underlaget slik at det fremstår som fast dekke. Utseendemessig vil den nye overflaten ligne på den som har vært, men med forbedrede egenskaper. Der grusen tidligere rant av gårde i regnvær, skal den nå bli liggende.

– Det nye toppdekket av stabilisert grus legges etter samme metode som blant annet i Botanisk have i København. Visuelt vil det ikke skille seg veldig fra det dekket som har ligget på plassen i alle år, sier Vive, og føyer til at den nye grusen vil bli vasket ren for støv før den legges.

Han forteller at det nye dekket vil bety en stor driftsmessig forbedring, blant annet for Slottsgartneriet som slipper å håndtere all grusen som kommer på avveie i regnvær. Det har også vært et problem for Oslo kommune at grusen tetter sluk og sandfang, og på varme og tørre dager har det støvet mye, blant annet inn gjennom åpne vinduer på Slottet.

Et nytt dreneringssystem vil også sørge for at vannet blir ledet i vannrenner langs kanten av Slottsplassen, samt at et underjordisk fordrøyningsanlegg på 510 kubikkmeter skal håndtere overvannet.

Stort anlegg gir effektiv drift
Med et totalareal på ca 18.500 kvadratmeter er dette en stor anleggsplass, noe som gir flere driftsmessige fordeler.

– Ja, det er absolutt et stort anlegg, og derfor får vi til god og effektiv drift. Skulle vi støte på noe uforutsett, vil ikke arbeidene stoppe opp. Plassen er symmetrisk og vi har for eksempel like operasjoner på hver side blant annet med kabelgrøfter og drenering, forklarer daglig leder Pål Lund i Steen og Lund.

Generalentreprenøren håndterer 6-7 underentreprenører. Det er mye som skal samkjøres, ikke minst med transport og leveranser. I perioder har det gått 100 lastebiler ut og inn fra området hver dag. Fremdriften planlegges i detalj for to uker i slengen.

– Slik det nå ligger an, er det egentlig bare værgudene som kan påvirke fremdriften. Dårlig vær gjør at tempoet går ned, men så langt har vi vært heldige, sier Lund. Forsinkede leveranser kan også gi utslag.

Drammensfirmaet er et av landets største anleggsgartnerfirma, og Pål Lund forteller at dette er en stor og viktig jobb for virksomheten. De har også utført store prosjekter på Fornebu, med Statoilparken og Nansenparken. I tillegg har firmaet skjøtselen av Frognerparken.

Trapper opp i fellesferien
Når «hele» Norge tar ferie i juli, skjer det motsatte hos Steen og Lund.

– For øyeblikket har vi rundt 15 mann i full sving, men i starten av juli kjører vi full drift og øker til 25 mann. I ferietiden er det betydelig mindre trafikk på veiene, og det gjør det mye enklere for oss med hensyn til transporten, sier Lund. Han legger til at asfaltarbeidene skal starte i august, før skolestart.

Gjenbruk
– Mesteparten av massene som er gravd opp, skal kjøres bort, mens noe av massene skal gjenbrukes og fylles tilbake i grøfter etc. I tillegg har vi tatt vare på en del gammel storgatestein, skifer og heller som skal gjenbrukes på den «nye» Slottsplassen, sier Haavar Vive.

Ivareta trær og busker
Utenfor sperregjerdene er det fortsatt mange som bruker Slottsparken som før. Parken, som omslutter Slottsplassen, skal behandles som fredet. Den har over 1000 trær og er en yndet grønn lunge blant byens innbyggere og turister.

– I dette prosjektet har vi et svært høyt fokus på å ivareta trær og busker. Vi har måttet fjerne noe av plenen i ytterkant da vi sperret av området, men dette gresset skal tilbakeføres, sier han.

Selv om Slottsplassen og Slottsbakken er stengt frem til senhøsten, er Slottet åpent for omvisninger for publikum i sommer. Gardistene har flyttet til baksiden, likeså all trafikk til og fra Slottet i anleggsperioden.

Sperregjerdene fjernes på senhøsten og plassen vil igjen åpnes for alminnelig ferdsel. Dersom man ikke får lagt ferdig dekket i høst på grunn av vær og temperatur, vil siste gjenstående arbeider bli utført til våren.